BiZa start ’16 Dagen tegen Gendergerelateerd Geweld’

2021 markeert het 30e jaar van de 16 Dagen van Activisme tegen Gendergeweld. Ook in Suriname wordt er aandacht besteed aan de Gender Based Violence Campaign. Deze campagne wordt jaarlijks gevoerd van 25 november tot en met 10 december. Het ministerie van Binnenlandse Zaken (BiZa) heeft woensdag het startsein gegeven voor dit 16 dagen durende activisme, welke start met Orange Day. Dit gebeurde tijdens een activiteit in de Ballroom van Hotel Torarica.

De 16 dagen durende campagne vraagt aandacht voor geweld tegen vrouwen. Geweld tegen de vrouw is geen individueel, maar een maatschappelijk probleem. Het betreft een schending van haar mensenrechten en is een vorm van discriminatie. Dit geweld kan fysiek of zijn en psychologisch letsel of economische schade voor vrouwen veroorzaken. Onder geweld tegen vrouwen vallen ook bedreiging met geweld, dwang of willekeurige vrijheidsberoving. Het kan gaan om geweld in het openbaar of in de privésfeer. 

In de campagne wordt de kleur oranje gebruikt als symbool voor een zonnige toekomst zonder geweld tegen vrouwen en meisjes. Bij deze activiteit zijn verschillende instanties betrokken, terwijl de afdeling Genderaangelenheden van het ministerie van Binnenlandse Zaken de Orange Day organiseert.

48% van de vrouwen ervaart geweld

BiZa-minister Bronto Somohardjo gaf aan, dat in Suriname 48% van de vrouwen geweld ervaart. “Geweld tegen vrouwen en meisjes is nooit goed te keuren, in welke vorm dan ook. Helaas is uit rapporten gebleken, dat 1 op de 3 Surinaamse vrouwen te maken heeft met geweld,” aldus de bewindsman.

Zijn ministerie focust zich erop om de bewustwording binnen deze groep te vergroten. Somohardjo benadrukte dat elke vorm van geweld afgekeurd moet worden. Hij voegde eraan toe, dat communicatie de sleutel is. Minister Somohardjo roept eenieder op die in welke vorm dan ook geweld ervaart, zich aan te melden bij de daarvoor bestemde instanties.  

Astrid Belliot-Buitenman, directrice Internationale Samenwerking op het ministerie van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking, sprak dat dit departement een extra dimensie geeft aan Orange Day, omdat Suriname op 25 november ook 46 jaar Staatkundige onafhankelijkheid viert en Orange Day iedere 25e van de maand wordt gepromoot. Er wordt in deze samengewerkt met alle organisaties die zich bezighouden met het tegengaan van geweld tegen vrouwen. Belliot-Buitenman meent dat de bewustwording nog niet in voldoende mate aanwezig is. “Een vrouw moet gekoesterd worden. Het ministerie wil er alles doen om geweld tegen vrouwen in te dammen”, aldus de directrice. 

error: Kopiëren mag niet!