Minder vuurwerkimporten dit jaar

Het heeft er alles van, dat dit jaar veel minder vuurwerk wordt geïmporteerd. Tot vorige week zijn 15 containers met vuurwerk ingeklaard. De komende twee tot drie weken worden nog schepen verwacht met importproducten, en mogelijk zitten daartussen nog enkele containers met vuurwerk.

Het totaal aantal containers met vuurwerk zal dit jaar beduidend lager zijn dan vorig jaar. Vorig jaar zijn in totaal 33 containers met vuurwerk geïmporteerd met een totale waarde van ruim $ 811.000 . Het aantal van 15 vuurwerkcontainers dat tot nu toe is geïmporteerd vertegenwoordigd een waarde van US$ 586.000. Hieruit valt duidelijk op te maken, dat de prijs van vuurwerk in de wereld meer dan twee maal duurder is geworden. Ook de verschepingskosten van containers zijn in de wereld met 600 tot 700 procent gestegen. Deze prijsstijgingen hebben alles te maken met ernstige ontwrichting van de toeleveringsketen van goederen en diensten (supply chain) in de wereld.

Er heerst sinds enige maanden een complete chaos in de wereld op het stuk van productie en distributie van goederen, met als gevolg een flinke stijging van prijzen van goederen en diensten.

De verwachte minder importen aan vuurwerk dit jaar heeft er ook mee te maken, dat importeurs minder geneigd zijn geweest het risico te nemen vuurwerk als vanouds te importeren. Door sterk verminderde koopkracht bij de bevolking is de vrees namelijk dat men na oud- op nieuwjaar met voorraden vuurwerk zal blijven zitten.

De gestegen prijzen van vuurwerk in de wereld zullen zonder meer invloed hebben op de prijzen in de winkels. Hoe duur vuurwerk dit jaar zal zijn valt nog te bezien.

SS 

error: Kopiëren mag niet!