De burger zit niet te wachten op Covid-cijfers en -statistieken van het OMT

Het lijkt de goede kant op te gaan met de algehele Covid-19-situatie in het land. Het aantal dagelijkse besmettingen, de opnames van patiënten in ziekenhuizen en in Intensive Care Unit-afdelingen, ze tonen allemaal een dalende dan wel redelijke stabiele trend de afgelopen weken. Het Outbreak Management Team (OMT) en het ministerie van Volksgezondheid informeren sinds kort wekelijks, iedere donderdagavond vanaf zes uur, in een persconferentie de samenleving over de stand van zaken.

Maar, de vraag is of de samenleving nog wel zit te wachten op persconferenties waarin mensen zittend achter een lange tafel vooral cijfers en statistieken tonen. En dan worden die cijfers en statistieken ook nog voorzien van zogenoemd deskundig, wetenschappelijk commentaar. 

In iets meer dan een uur worden kijkers doodgeknuffeld met cijfers en statistieken. Wat heeft de doorsnee burger, kijker, aan al dat gegoochel met kille getallen en ‘geklets’ er omheen van deskundigen, artsen? Dit soort persconferenties stompt de burger af. Waarom nog kijken, als je vantevoren al weet dat je weer bestookt gaat worden met cijfer-gegoochel? Het Outbreak Management Team mag dan met de mooiste slides en powerpoint presentaties haar saaie persconferenties wat proberen op te leuken, maar kijkers rennen hard weg. “Pffff, nee hoor, niet weer die slides.”

De burger wil weten waarom de avondklok nog steeds van kracht is, de burger wil weten waarom (dubbel) gevaccineerden zelf weer besmet kunnen raken en anderen kunnen besmetten, 

de burger wil weten waarom hij of zij zich nog zou moeten laten vaccineren wetende, dat inderdaad mensen die al gevaccineerd zijn gewoon weer besmet kunnen worden,

de burger wil weten waarom de autoriteiten willens en wetens werken aan een duidelijke tweespalt in de samenleving, de burger wil weten waarom de regering werkt aan de invoering van een wereldwijd bekritiseerde coronapas, dat ook al heeft geleid tot grootschalige protesten en ook geweldsuitbarstingen. 

Kortom, de burger wil dat er een einde komt aan de tweedeling van de samenleving. Waarom nog spreken over niet-gevaccineerden en gevaccineerden? Waarom een niet-gevaccineerde – let wel, niet alle niet-gevaccineerden zijn zogenoemde ‘anti-vaxxers’ – neerzetten als een soort paria in de maatschappij? Wanneer een niet-gevaccineerde zich keurig houdt aan alle Covid-maatregelen dan vormt hij of zij voor niemand een risico. Een niet-gevaccineerde zou net zo behandeld en bejegend moeten worden als een wel-gevaccineerde. Ook op welke werkvloer dan ook vormt een gevaccineerde een even groot risico als een niet-gevaccineerde.

Het zou goed zijn wanneer het Outbreak Management Team en het ministerie van Volksgezondheid statistieken en cijfers eens laten voor wat ze zijn en zich proberen in te leven in wat er nu leeft onder vooral de niet-gevaccineerden. Laten de autoriteiten met een eerlijk, oprecht verhaal komen.

Marit P.

Paramaribo-Noord

error: Kopiëren mag niet!