Vriendengroep uit Nederland doneert 92 ziekenhuisbedden aan vier ziekenhuizen

Minister Mathoera: “Dit zijn de momenten waar wij kracht uit putten”

De vriendengroep Himmat en Stichting Organisatie Hindoe Media Suriname (OHM) hebben vrijdag 92 ziekenhuisbedden aan vier ziekenhuizen gedoneerd in aanwezigheid van waarnemend minister van Volksgezondheid en minister van Defensie Krishna Mathoera, de districtscommissaris Ricardo Bhola van Paramaribo Noord-Oost, de Surinaamse ambassadeur Rajendre Khargi in Nederland en vele andere actoren. 

Districtscommissaris Bhola zei dat “Himmat een vriendengroep is die in eenheid liefde heeft voor het geboorteland Suriname.” In weer en wind verzamelen zij spullen, demonteren en posten deze om ze vervolgens weer in elkaar te zetten. “Het is een immense klus”, zei de districtscommissaris. “We zijn blij met deze bedden. We willen af van de ouderwetse bedden.” Deze bedden zijn ergonomisch een vooruitgang en daarmee een aanwinst voor het verplegend personeel. De behoefte aan kwalitatieve ziekenhuisbedden was groot mede ook vanwege Covid. Bhola feliciteerde Himmat maar ook heel Suriname met de aanwinst.

Verre vrienden

Ook ambassadeur Rajendre Khargi richtte zich tot de aanwezigen, en zei dat het van belang is om niet alleen goede buren. maar ook verre vrienden te hebben. De verre vrienden zijn van groot belang om het werk dat het ministerie van Volksgezondheid doet te ondersteunen, zei de ambassadeur. Hij noemde de verschillende facetten, zoals vaccins en voldoende zuurstoftanks, die momenteel op orde zijn in de strijd tegen Covid. “Het is belangrijk dat bij het aantrekken van spullen voor goede doelen er een goede onderlinge afstemming is”, sprak Khargi. “Goed overleg met de ministeries is nodig om na te gaan wat er precies nodig is”.

De ambassadeur lichtte toe, dat bij een niet goede afstemming het risico bestaat dat er verkeerde prioriteiten worden gesteld en personen dan wel organisaties zaken verzamelen waarvoor geen dringende behoefte bestaat. Een van zulke zaken zijn mondkapjes die reeds geregeld zijn, haalde Khargi aan. “Het ministerie kan aangeven wat nodig is”, zei de ambassadeur.

Verbondenheid

Mathoera noemde het een genoegen om aanwezig te zijn. “Want dit is een goed voorbeeld, dit geeft de verbondenheid aan tussen de twee landen. Hiermee wordt aangetoond dat niet voorbij wordt gegaan aan het leed van anderen en dat wij niet ver van elkaar staan. Dit hebben wij in deze crisistijd nodig, omdat Suriname een moeilijke periode doormaakt. Het volk heeft het moeilijk”, zei de bewindsvrouwe, die de inflatie en financieel economische crisis aanhaalde. “Daarbovenop hebben wij een Covid-crisis, die vraagt om extra kosten en inspanningen. Voor gezinnen drukt dit zwaar.” Mathoera noemde deze schenking een van de lichtpunten in deze moeilijke tijd. “Dit zijn de momenten waar wij kracht uit putten.”

Vooral de onbaatzuchtigheid prees de minister, waarvoor zij een applaus vroeg. Zulke daden als het krijgen van goederen zijn niet vanzelfsprekend, benadrukte de top vrouw bij het ministerie van Defensie. “Het is inzet van mensen, het is hard werken, het is tijd opofferen, het is geld van mensen”, stelde de minister, die haar enorme dank uitsprak voor deze inspanningen. “Wij zijn hiervoor zeer erkentelijk en zullen zo zorgvuldig mogelijk omgaan met de goederen.” 

Zij sprak haar waardering uit voor iedereen die in de hele keten zich heeft ingezet om dit gebaar mogelijk te maken. Mathoera zei er alle vertrouwen in te hebben, dat als iedereen de schouders onder het werk zet het land uit deze crises zal komen. “Als wij leven met de uitgangspunten om het leven van anderen te verbeteren en dat wij het morgen beter hebben dan vandaag, dan zal de wereld een mooie wereld zijn, wat ook het geval is voor Suriname. Jullie zijn daar, maar jullie hart ligt hier, dit is jullie land, laten wij samen dit land opbouwen”, besloot Mathoera.

RB     

error: Kopiëren mag niet!