Ministers Ramdin en Abiamofo op Trinidad & Tobago voor ontmoeting met minister Gopee-Scoon van Handel en Industrie

Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking was 16, 17 en 18 november met collega minister David Abiamofo van Natuurlijke Hulpbronnen en vertegenwoordigers van de publieke en private sector op het gebied van productie, transport en distributie op Trinidad & Tobago en heeft woensdag 17 november gesprekken gevoerd met onder andere de minister van Handel en Industrie Paula Gopee-Scoon.

De bijeenkomst met Gopee-Scoon was gericht op het versterken van de handelsbetrekkingen en het uitbreiden van bedrijfsgebieden tussen beide landen, aldus de lokale krant Guardian. Suriname en Trinidad & Tobago (T&T) hebben een langdurige handels- en economische relatie gedeeld waarin Suriname een belangrijke en groeiende exportmarkt is voor T&T. In 2020 was Suriname de vijfde exportbestemming van T&T binnen CARICOM met ongeveer 7% van de totale export. Ook in 2020 was ongeveer 47% van alle export naar Suriname niet-energetische producten, zoals sigaretten, cement, eten en drinken, plastic flessen en papier en papierproducten. Daarnaast importeert Trinidad & Tobago een aanzienlijk aantal goederen uit Suriname, waaronder vers fruit, diepgevroren vis, sommige petrochemische producten en wasmiddelen.

Tijdens de bijeenkomst benadrukte minister Gopee-Scoon dat Trinidad & Tobago een ideale locatie voor bedrijven en investeringen is op het gebied van productie, agroverwerking, distributie, transport en logistiek, gezien onze geografische nabijheid, geschoolde arbeidskrachten, lage nutstarieven en bestaande fysieke infrastructuur.

Beide ministers merkten een groeiende behoefte op voor de CARICOM-staten om samen te werken en regionale toeleveringsketens te ontwikkelen, vooral met de Covid-19-pandemie, waar het voor bedrijven moeilijker wordt om duurzaamheid te waarborgen.

Ook aanwezig was de Chief Executive Officer van de Trinidad & Tobago Manufacturers’ Association, Dr Ramesh Ramdeen, die de verzekering gaf om een ​​handelsdelegatie van Trinidad & Tobago naar Suriname te overwegen om handelsmogelijkheden te verkennen.

Belemmeringen voor handel en investeringen verminderen

De bijeenkomst werd afgesloten met het besluit van beide ministers om de belemmeringen voor handel en investeringen te verminderen, nieuwe gebieden voor samenwerking te verkennen, de betrokkenheid van de particuliere sector te verbeteren en het vermogen voor het goederenverkeer tussen beide landen te versterken. Het is de bedoeling dat deze initiatieven voor beide partijen voordelig zijn en alle burgers ten goede zullen komen.

MoU door beide landen getekend ter verdere samenwerking

Suriname en Trinidad & Tobago hebben een Memorandum of Understanding (MoU) getekend tijdens het officiële bezoek van de Surinaamse delegatie. Dit memorandum heeft tot doel verschillende vormen van samenwerking aan te moedigen en te ondersteunen, evenals de onderhandelingen over en uitvoering van andere bilaterale samenwerkingsovereenkomsten, waaronder handel en bedrijfsleven.

error: Kopiëren mag niet!