AKMOS business oriëntatiebezoek Guyana succesvol

Het business oriëntatiebezoek dat de Associatie van Kleine- en Middelgrote Ondernemers in Suriname (AKMOS) van 12 tot en 17 november aan Guyana heeft gebracht, mag als succesvol worden beschouwd. 17 Surinaamse KMO’s uit verschillende branches hebben in het buurland persoonlijk en uit eerste hand kunnen vernemen en waargenomen welke economische ontwikkelingen zich daar voltrekken als gevolg van de olie- en gaswinning. De wijze waarop Guyanese ondernemers inspelen op deze ontwikkelingen had de bijzondere belangstelling. Niet alleen met hun counterparts hebben de Surinaamse ondernemers besprekingen gevoerd, maar ook waren er ontmoetingen met de Guyanese ministers van Openbare Werken, Toerisme en Natuurlijke Hulpbronnen.

Op de laatste dag van het bezoek werd de Surinaamse ondernemersdelegatie ontvangen door de Guyanese vicepresident Bharat Jagdeo. Jagdeo gaf daarbij een presentatie waarin hij breedvoerig inging op de ontwikkelingen in zijn land.

Samen optrekken

Het bezoek van de AKMOS ondernemersdelegatie vond plaats in navolging van de samenwerkingsafspraken die de presidenten Chandrikapersad Santokhi en Irfaan Ali, respectievelijk van Suriname en Guyana, niet lang geleden hebben gemaakt tijdens een topontmoeting in Georgetown. De gigantische ontwikkelingen in de olie- en gasindustrie in Guyana en die welke in dezelfde sector in Suriname aanstaande is, vormden tijdens die topontmoeting het centrale punt.

Beide landen hebben afgesproken om zoveel mogelijke samen op te trekken bij de ontwikkeling van de olie en gasindustrie. Daardoor kunnen beide landen er maximale voordelen uit halen, en daarmee andere sectoren in hun respectieve landen ontwikkelen. De rol van de private sector is daarbij van eminent belang. Tijdens business besprekingen tussen de Surinaamse en de Guyanese ondernemers is derhalve afgesproken om zoveel mogelijk samen te werken. Daarover is een Memorandum of Understanding (MoU) getekend. Kernzaken daarbij zijn de openstelling van de grenzen en versoepeling van bureaucratische regels, het arbeiderstekort, het tekort aan opleidings/trainingsinstituten en de investeringsmogelijkheden.

AKMOS-voorzitter Harry Soekhlal zegt onder de indruk te zijn van de snelle ontwikkelingen in Guyana als gevolg van de mega investeringen in de olie- en gasindustrie. De Guyanese regering legt daarbij een heel agressieve aanpak aan de dag, onder meer bij het binnenhalen van investeerders. De AKMOS ziet ontwikkelingen in Guyana als een goed voorbeeld van wat Suriname te wachten staat.

Het VHP-Assembleelid Sham Binda, voormalig voorzitter van de AKMOS die ook deel uitmaakte van de ondernemersdelegatie naar Guyana, zegt dat Suriname met het oog op olie- en gaswinning voor de kust sneller moet handelen. Binda, die voorzitter is van de Vaste Assemblee commissie van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie vindt, dat indien Suriname niet tijdig haar huiswerk doet voor wat betreft besluitvorming, “wij anders de boot gaan missen!”

SS

error: Kopiëren mag niet!