842 grondpapieren uitgereikt in Para

Aan 842 bewoners van het district Para zijn dinsdag grondpapieren verstrekt. 669 beschikkingen en 173 bereidverklaringen zijn uitgereikt op op het districtscommissariaat van Para. Districtscommissaris Marlene Joden wil voor 2025 aan duizenden bewoners deze rechtszekerheid bieden. In haar toespraak tot de Paranen zei ze, dat met deze eerste gronduitgifte de regering Santokhi/Brunswijk zich aan haar verkiezingsbelofte houdt.

Vicepresident Ronnie Brunswijk reikte beschikkingen uit aan James Tawajura en Marcelino Sabajo uit Bigi Poika. Hij zei dat de zittende regering geen omslachtig beleid hanteert om gronden uit te geven, aangezien het bijna geen geld kost om de papieren in orde te maken. Als het aan hem lag mocht het beleid zelf zodanig worden aangepast dat het overdragen van gronden binnen een etmaal na aanvraag werd geregeld. 

President Chandrikapersad Santokhi beloofde de Paranen dat de regering naast het geven van een stuk grond, zich sterk maakt voor verdere ontwikkeling van Para, met inzet van arbeidskracht, producten en diensten uit het gebied.  Geduld van de bewoners werd daarom door diverse sprekers gevraagd.

De directrice van het ministerie van Grondbeheer en Bosbeleid (GBB), Meredith Vitoli, riep de gemeenschap ernstig op om zich te houden aan de regels die vanaf deze dag gelden om helemaal te beschikken over de grond. ABOP-parlementariër Ramon Koedemoesoe prees de regering die na 18 maanden regeren al bij het vierde district is beland. Hij ziet met het huidige beleid een richting in vebetering van het huisvesting- en het boedelprobleem van Para. 

GBB-minister Dinotha Vorstwijk feliciteerde de  grondaanvragers met hun bouwkavels en tuinbouwterreinen. Vanaf deze dag worden de namen van mensen met een grondpapier  gepubliceerd in de media. 

Marinus Bee, parlementsvoorzitter, riep de mensen op om met de steun van de overheid de grond in te zetten voor eigen persoonlijke ontwikkeling, alsook de buurt en nationale ontwikkeling serieus ter hand te nemen.

Uiterlijk 2030 moet Suriname als deel van de wereld de extreme armoede hebben uitgebannen. “U hoeft de regering niet te bedanken want u hebt de regering geplaatst om voor u te werken”, aldus Bee.

error: Kopiëren mag niet!