“Waterkant bezet door zwervers en daklozen”

“Waterkant is geoccupeerd door zwervers en daklozen. Waterkant is de verzamelplaats, het huis en slaapplaats geworden van de zwervers van Paramaribo.” Woorden van Ricardo P. die vanwege het werk wekelijks in de morgenuren langs de Waterkant rijdt. Een plaatselijke oriëntatie in de morgenuren van zondag 13 november leert, dat de burger Ricardo niet heeft gelogen of overdreven. Hele rijen stands die zijn gebouwd zijn de slaapplaats geworden van zwervers en daklozen.

“Er zijn zelfs hangmatten zichtbaar waarin de mensen nog ruim na zonsondergang aan het slapen zijn. Er is een speelplaats gemaakt met een soort draak voor de kinderen. Aan de omheining van deze kinderspeelplaats hebben de bewoners van Waterkant hun kleren gehangen en een enkele keer ook hun schoenen.”

De vraag rijst dan uiteraard waar de mensen dan hun behoeften gaan doen als de nood hoog is. “Dat laat zich uiteraard raden; in de openlucht aan de waterkant want er is niemand die zich om de zaak lijkt te bekommeren. Zelfs in een aan de speeltoestellen die voor de kinderen zijn gemaakt, hebben de zwevers hun afval en hun bezittingen bewaard en geplaatst.” Het viel de krant op dat er zelfs tenten zijn opgezet met hangmatten waarin zwervers de nacht doorbrengen. Ook hebben de mensen overal hun kleren gehangen. 

Melvin P. die tijdens de plaatselijke oriëntatie van de krant aan de Waterkant werd aangetroffen, gaf aan dat hij niet lang terug op de plek was aangekomen om een wandelingetje te maken op de pier en langs het water.

“Door de dominante aanwezigheid van zoveel zwervers die de plaats tot hun huis hebben gemaakt, en hoe ik geen andere bezoekers zie, zal ik hier niet lang kunnen blijven met mijn kinderen. De mensen blijven je volgen, wat je precies aan het doen bent. Bovendien is de plaats verwaarloosd en staat er overal vuil rondom en ver van de vuilnisbakken. Ook op de kleine houten pier zijn overal etensbakken en bierblikken te zien. Het is jammer dat het Surinaamse waterfront bezet is door zwervers en dat de districtscommissaris van Paramaribo die over deze prime plek gaat en daarvoor verantwoordelijke is, de zaak op zijn beloop laat. Ik heb andere waterfronts in hoofdsteden van andere landen bezocht, maar zo een zootje heb ik nergens gezien. Ik vraag me ook af wat het ministerie van Toerisme doet. Moeten de van Torarica naar de Waterkant wandelende toeristen dit aanzien op een zondagochtend? En kijkt u aan de overkant, ook de onderbalkons van de mooie koloniale overheidsgebouwen zijn bezet door zwervers die er slapen. En dan is onze machtige Centrale Bank niet zo ver van dit bezet gebied. Het is wel treurig allemaal. Het lijkt alsof het niemand wat scheelt dat Paramaribo steeds meer om een gebroken plantage lijkt. Wat ook hier op de korte pier opvalt is dat degenen die de planken hebben vervangen, hun uiterste best hebben gedaan om verschillende afmetingen niet geschaafde hout te gebruiken. Het lijkt alsof de opzet was om de lelijkste vloer ooit tot stand te brengen, het lelijkste hout is hier gebruikt. Het is niet om aan te zien en de kleur verf die men erop heeft neergekwakt”, aldus  Melvin P..

Hij was opgehouden te zijn door de krant voor een interview snel vertrokken met zijn kinderen. Ook de krant volgde hem; wie achterbleef waren de gelukkige bewoners van Waterkant, waarschijnlijk zeer gelukkig met het uitzicht op de Surinamerivier dat hen is gegund.   

error: Kopiëren mag niet!