Deelname Portugal aan WK Qatar onzeker na verlies tegen Servië

Spanje wel zeker van gang naar Qatar na winst op Zweden: 1-0

Servië en Spanje hebben zich geplaatst voor het WK 2022 in Qatar. Servië deed dat door met 1-2 te winnen in en van Portugal, dat veroordeeld is tot de play-offs om nog een ticket voor het WK te bemachtigen. 

Ajax-captain Dusan Tadic was zondagavond enorm belangrijk voor Servië, dat na twee minuten al op achterstand kwam nadat Renato Sanches dankbaar profiteerde van geklungel in de opbouw van Nemanja Gudelj: 1-0. 

In de 33ste minuut schoot Tadic de gelijkmaker binnen. In de 90e minuut was het Tadic die met een indraaiende voorzet vanaf rechts richting de tweede paal de aangever was bij de winnende goal van Servië. Via de grond kopte Aleksandr Mitrovic, die direct na rust was ingevallen voor Gudelj, de winnende 1-2 binnen. 

Mitrovic scoorde dit seizoen al 20 keer in 17 duels voor Fulham in het Championship, maar de kopsterke spits vanavond ook weer belangrijk voor zijn nationale ploeg. 

Servië ontbrak op het WK 2014 en werd op het WK 2010 en WK 2018 in de poulefase uitgeschakeld met slechts één puntje. Portugal ontbrak op het WK 1998 in Frankrijk voor het laatst op een eindtoernooi. Vijf jaar geleden won Portugal op het EK in Frankrijk de eerste hoofdprijs. 

Na de halve finales blijven er zes landen over, die in drie ‘finales’ gaan strijden om de drie resterende tickets voor het WK. 

Spanje wel na WK, na winst op Zweden: 1-0

Spanje hield het lang spannend in Estadio La Cartuja in Sevilla, waar Zweden bij een zege ook de eerste plaats in de groep nog had overgenomen op de slotdag. In de eerste helft waren er twee goede kansen voor Zweden, maar Spanje kwam goed weg doordat Emil Forsberg net naast schoot. In de 70ste minuut viel Zlatan Ibrahimovic (40) in voor Alexander Isak (22), maar die wissel pakte niet helemaal lekker uit. In de 86e minuut maakte Álvaro Morata uit de rebound de bevrijdende 1-0 voor Spanje. 

Spanje en Servië zijn het achtste en negende land dat het ticket voor het WK 2022 hebben bemachtigd. Naast gastland Qatar plaatsten ook Denemarken, Duitsland, België, Frankrijk, Kroatië en Brazilië zich al. 

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: