Heersende hand-, voet- en mondziekte bij kinderen?

Recentelijk geven moeders via een moederplatform in Suriname aan, dat er op dit moment sprake is van een kinderziekte, die hand-, voet- en mondziekte wordt genoemd. Dit heeft de huisarts bevestigd, laten sommige van de moeders weten. Ze geven hierbij te kennen dat hun kinderen onder andere symptomen vertonen zoals, koorts, jeuk op de huid met puistjes/ vochtblaasjes (voornamelijk op de handen, voeten en rondom de mond) die overeenkomt met pokkenverschijnselen.  

De redactie van Dagblad Suriname vroeg de waarnemend directeur van het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG), Radjesh Ori, of hij op de hoogte is van deze kinderziekte. Ori zegt hierop: “We hebben geruchten gehoord en zijn bezig bij artsen te informeren.”

BOG: “Men moet naar de huisarts gaan”

Op de vraag hoe ouders kunnen herkennen of het inderdaad om deze kinderziekte gaat, geeft Ori als reactie, dat men naar de huisarts moet gaan. De minister van Volksgezondheid, Amar Ramadhin, zegt in een reactie tegenover Dagblad Suriname, dat hij gehoord heeft ervan, maar dat er nog geen verdere informatie beschikbaar is. Of er dus werkelijk sprake is een heersende kinderziekte, moet nog bevestigd worden. 

Volgens openbare medische bronnen te vinden via Google op internet is hand-, voet- en mondziekte te herkennen aan pijnlijke, rode plekken en blaasjes in de mond, op de handen en op de voeten. “Verschillende virussen kunnen de oorzaak hiervan zijn zoals het coxsackievirus A16 en het enterovirus type 71. Deze virussen zijn heel besmettelijk. Vooral kinderen tot 10 jaar kunnen deze ziekte oplopen. Het kind kan ook snotterig worden, met keelpijn, lichte koorts en hoesten. Andere klachten kunnen zijn: buikpijn, misselijk worden, geen eetlust, overgeven en diarree.”

SK

error: Kopiëren mag niet!