Suriname-Guyana bekken vertoont nog steeds kenmerken van productief koolwaterstof gebied

Hoewel het zes jaar geleden is sinds de wereldklasse Liza-1 ontdekking, blijft het Guyana-Suriname Basin de belangen van ontdekkingsverkenners gevangen houden. Dit, aangezien het alle kenmerken van een vruchtbare opkomende koolwaterstof gebied vertoont, zegt Gerard Walsh, voorzitter van Westmount Energy Limited. 

Grote ontdekkingen

Tijdens de afgelopen jaren zijn onder andere de Kwaskwasi-1 en East Keskesi-1 ontdekkingen gedaan. Deze ontdekkingen meldden dat er lichte olie en gas condensaat is gevonden in de ondiepere reservoirs. De beoordeling van deze ontdekkingen is begonnen, met Total als exploitant, gericht op Final Investment Decision (FID) voor de eerste ontwikkeling begin 2022 en de eerste olie tegen eind 2025. De eerste voortgang van de beoordeling is gemengd met vroeg succes bij Sapakara South-1, teleurstellingen bij Kwaskwasi en Keskesi  East-1, en de algemene uitdagingen rond valorisatie van grote bijbehorende gasvolumes. Walsh herinnerde zich, dat Petronas in december 2020 een ontdekking aankondigde bij de Sloanea-1-exploratiebron in blok 52, waar verschillende koolwaterstofhoudende zandsteenpakketten met goede reservoirkwaliteiten werden aangetroffen, aldus de nieuwswebsite op het gebied olie  OilNow.

Recht overeind

Ondanks een tegenvaller stelt Staatsolie-directeur Anand Jagesar tegenover lokale media, dat het streven om in 2025 te produceren recht overeind staat. De topman bij Staatsolie gaf aan dat er geen commercieel winbare olie is aangetroffen in de KesKesi-bron voor de Surinaamse kust. De oliebronnen worden geanalyseerd op de inhoud, zodat duidelijk wordt of er potentie is voor commerciële exploitatie. Staatsolie-directeur Jagesar: “Alhoewel dit een domper is, zijn er nog veel mogelijkheden. De boor-boot vertrekt vanuit KesKesi terug naar Sapakara voor onderzoek. Het streven om in 2025 olie te produceren, blijft recht overeind.”

‘Versnelde ontwikkeling Surinaamse oliebronnen op spoor’

Ergens volgend jaar is het al mogelijk om vooruit te lenen op olie-rechten van de Staat. Niet op Staatsolie. maar op de rechten van de Staat. CEO Jagesar zei eerder, dat indien de productie start, de Staat recht heeft op royalties van 6,25% op elke barrel olie. Dat kan of in geld of in olie. Daarnaast ook profit olie dat kan oplopen tot 50% in de toekomst en belastingen.

“Dus wij hebben berekend dat de staat veel geld binnen zal krijgen als de productie opstart in 2025. Dan is het mogelijk om vooruit te lenen”, stelde de Staatsolie-baas eerder tegenover lokale media. CEO Jagesar zei ook, dat op het moment dat de Final Investment Decision datum er is leners al bereid zullen zijn. “Dat is een moment waarop de Staat iets kan doen om te lenen. Je weet dan aan zekerheid grenzend, dat er olie uit de offshore zal komen. Daar hebben leners een open oor voor. De rente zal waarschijnlijk hoog zijn, maar in moeilijke tijden kan je gecalculeerd daarvoor kiezen”, stelde de topman bij Staatsolie.

Eerder heeft hij tegenover Dagblad Suriname aangegeven dat de Surinaamse gemeenschap op Staatsolie mag rekenen. “Na deze ontwikkeling mag Suriname nooit meer terugvallen in een soortgelijke economische malaise”, stelde de CEO. 

error: Kopiëren mag niet!