Hoerastemming in Suriname: “We mogen ‘s avonds maar liefst twee uurtjes langer op straat”

Na vele maanden mag men in Suriname ‘s avonds maar liefst twee uurtjes langer op straat zijn, tot elf uur. Natuurlijk, de samenleving heeft enthousiast, opgelucht en blij gereageerd, ook de horecasector. Twee uur gekregen. Maar, wat zijn nu twee uurtjes en waarom nu tot elf uur ‘s avonds en niet tot bijvoorbeeld twaalf uur? Die vragen hoorde en las je meteen her en der op social media. Het zijn ook begrijpelijke vragen.

Begrijpelijke vragen, omdat er vanuit het ministerie van Volksgezondheid en het zogenoemde Outbreak Managementteam (OMT) geen tekst en uitleg is gegeven. Neen, de samenleving werd weer via de media door bericht van de Communicatie Dienst Suriname geïnformeerd over de nieuwe Covid-19-maatregelen. Een persbericht, dat was het, meer niet.

Mensen beginnen nu dan ook te twijfelen aan de deskundigheid binnen het Outbreak Management Team, maar ook binnen het ministerie van Volksgezondheid als het gaat om het nemen van maatregelen in de strijd tegen Covid-19. Immers, heeft de avondklok – die al geldt sinds medio maart vorig jaar en mogelijk inmiddeks een plekje verdient in het Guiness Book of Records als langst actieve avondklok wereldwijd – zijn nut wel bewezen? Is het aantal, dagelijkse, Covid-besmettingen, wel gedaald dankzij die avondklok? Is dat aantal misschien daardoor gestegen? Niemand weet het. Ook internationaal, in geen enkel land, hebben wetenschappers kunnen aantonen dat een avondklok een zinvol middel is in de strijd tegen Covid. Het was daarom, dat onder andere Nederland begin dit jaar de ingestelde avondklok al na drie maanden weer introk als anti-Covid-maatregel.

Feestjes

Als argument om deze maatregel maar constant te handhaven wordt door de Surinaamse lokale gezondheidsautoriteiten steeds beweerd, dat de avondklok is ingesteld om (huis)feestjes en andere vormen van samenscholing te voorkomen, omdat dat ‘community spreaders’ zijn. Maar, laat iedereen eerlijk zijn en in de spiegel kijken: zelfs tijdens de avondklok worden dergelijke feestjes gehouden en bevinden groepen personen zich op straat, waar niet of nauwelijks tegen wordt opgetreden. Is het aantal dagelijkse besmettingen hieraan te wijden? Neen, internationaal is ook door wetenschappers vastgesteld dat de meeste besmettingen in huiselijke kring, in gezinsverband, plaatsvinden.

Niemand weet het

Het OMT en Volksgezondheid zijn niet bij machte, zijn niet in staat, om de bevolking klip en klaar uit te leggen, aan de hand van cijfers, bewijzen, wat het aandeel aan besmettingen is ten gevolge van de avondklok? Niemand weet het. De kennis, de knowhow, ontbreekt kennelijk simpelweg om het verband tussen de avondklok en het aantal besmettingen met het Covid-virus aan te tonen.

In Suriname blijft men echter krampachtig vasthouden aan een avondklok. Een avondklok waar sowieso velen zich al niet aan houden, getuige het aantal mensen dat zich dagelijks ‘s avonds op straat bevindt. Dus, negen, tien, elf of twaalf uur? Waarom? Wat is de zin van de avondklok? Vele mensen redeneren, dat juist overdag veel mensen in beweging zijn, op straat, overal, meer dan ‘s avonds.

Natuurlijk is het positief dat kennelijk de gezondheidsautoriteiten nu wel de kritische geluiden uit de samenleving en de horecasector hebben opgepikt, serieus hebben genomen en zijn overgegaan tot enige mate van versoepeling. Maar, voor velen zijn die twee ontvangen uurtjes extra nog niet voldoende. Velen willen af van de avondklok, zij willen vrij zijn en voldoende tijd hebben om weer op een fatsoenlijke wijze bij familie, kennissen, vrienden, enzovoorts op bezoek te kunnen gaan, zonder constant op de klok te moeten kijken.

PK

error: Kopiëren mag niet!