IMF-managing director Georgieva doet regering Suriname harde toezeggingen

Kristalina Georgieva, managing director van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), heeft beloofd alles in het werk te stellen om het steunverzoek van Suriname op Board Level ispoedig n behandeling te nemen. De topfunctionaris heeft in Glasgow, Schotland, waar president Chandrikapersad Santokhi met een presidentiële delegatie de VN Klimaattop COP26 bijwoont, een gesprek gehad met het staatshoofd en minister Armand Achaibersing van Financiën en Planning.

“Er zijn harde toezeggingen gedaan door mevrouw Georgieva dat zij haar uiterste best zal doen om het programma zo gauw mogelijk naar de board te brengen en zij heeft beloofd dat het een kwestie van een paar weken is”, aldus minister Achaibersing tegenover de Communicatie Dienst Suriname.

De minister zegt dat de afspraak met de IMF-vrouw reeds vooraf was gemaakt, en dat hij daarom ook naar Schotland was afgereisd om met Georgieva van gedachten te wisselen over het vervolgtraject. Suriname heeft eerder dit jaar een Staff Level Agreement met het IMF bereikt. Dat het proces wat tijd neemt heeft volgens minister Achaibersing te maken met het schuldenvraagstuk van Suriname, vooral met China en India. Het IMF wenst een garantieverklaring van China en dit was een punt van discussie. “Maar, ik denk dat we die horde genomen hebben, samen met de managing director van het IMF. Dus men is zich aan het voorbereiden om het programma naar de board te brengen.”

De bewindsman voegt eraan toe dat Georgieva heeft aangegeven dat er nog wat voorbereidend werk verricht moet worden. “Maar, ze heeft wel aangegeven dat het een kwestie van een paar weken zal zijn. Wij hebben erop aangedrongen om dat wat sneller te doen en dat heeft ze ook beloofd,” aldus minister Achaibersing.

Suriname valt als lid van het IMF onder de constitutie van Brazilië. De regeringsfunctionarissen zijn tijdens het onderhoud in Glasgow ondersteund door de executive director van Brazilië, Otaviano Canuto. “Hij is ook speciaal voor dit gesprek overgevlogen naar Glasgow om het Surinaams belang te dienen,” zegt de Surinaamse bewindsman. “Hij (Canuto) heeft aan de managing director duidelijk gemaakt dat het IMF nu echt stappen moet maken en dat heeft ze ook beloofd.” Volgens minister Achaibersing heeft de IMF-topvrouw ook duidelijk aangegeven dat de duur van het proces niet aan Suriname ligt en dat het land alles heeft gedaan wat het zou moeten doen.

Georgieva neemt thans de verantwoordelijkheid op zich om het programma naar de board te brengen. Minister Achaibersing benadrukt dat dit nu “rechtstreeks en oog in oog” door de hoogste baas van het fonds wordt gezegd en ook rechtstreeks aan president Santokhi. “Dan is dat wat waard,” zegt de bewindsman. Hij denkt dat Georgieva nog wat gesprekken moet voeren met grote aandeelhouders binnen het IMF zelf. Hierover heeft de topvrouw echter weinig losgelaten, maar wel duidelijk gemaakt dat het IMF nu de verantwoordelijkheid neemt om het programma naar de board te brengen.

error: Kopiëren mag niet!