Directeur Volksgezondheid: “We zijn transparant over Covid-19 Noodfonds en over aankoop vaccins”

Directeur Rakesh Gajadhar Sukul van het ministerie van Volksgezondheid heeft in gesprek met de Communicatie Dienst Suriname (CDS) zijn licht laten schijnen over de uitgaven van het Covid-19 Noodfonds en de aankoop van AstraZeneca-vaccins.

Hij benadrukt dat alle uitgaven uit het fonds beschikbaar zijn. “Het is in een Exel-document. Wanneer, wat en aan wie uitbetaald is, samen met alle documenten en facturen zijn ook ter beschikking.” De directeur geeft aan dat er specifieke procedures zijn hoe er uiteindelijk vanuit dit fonds betaald wordt. Het ministerie houdt zich aan alle comptabele regelgeving. 

Directeur Gajadhar Sukul stelt, dat Covid-19 alleen de kop kan worden ingedrukt door de vaccinatiecampagne op hoog tempo te continueren en uit te voeren. Hij zegt, dat er gekeken wordt naar alle mogelijkheden om de vaccinatiecampagne te intensiveren zodat een veel groter deel van onze samenleving beschermd is door middel van vaccinatie. Volgens hem kan het land uit deze situatie komen door een gezamenlijke inspanning van de hele samenleving. “Het ministerie van Volksgezondheid kan geen wonderen verrichten. We rekenen op uw medewerking. Het is heel belangrijk dat u ook uw deel doet. Zonder uw inzet kunnen we niemand veiligstellen.”

In de samenleving zou wat misinformatie zijn over de aankoop van het AstraZeneca-vaccin. Directeur Gajadhar Sukul: “De eerste duizend doses die wij kregen, waren gedoneerd door Barbados. Daarna hebben wij een donatie van 50.000 doses AstraZeneca/Covidshield gehad van India.” Daaropvolgend heeft Suriname zelf kunnen betalen voor ruim 24.000 doses vaccins gefabriceerd in Italië. “Daarna heeft SU4SU betaald voor de tweede tranche die wij vanuit Covax kregen, het ging om ongeveer 28.800 vaccins.”

De vaccins konden via Covax tegen een voordelige prijs aangekocht worden. De derde tranche is ook betaald door SU4SU, vanuit de donatie van Interfund N.V. Het ging om ruim 26.400 doses. Op basis van de overeenkomst die minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid heeft getekend met zijn Nederlandse collega Hugo de Jonge, heeft Nederland zo’n 250.000 doses AstraZeneca gedoneerd. Verder hebben China en de VS respectievelijk 100.000 doses Sinopharm om 140.400 doses Pfizer gedoneerd. 

error: Kopiëren mag niet!