Klimaatwetenschappers verwachten catastrofale veranderingen

Bijna tweederde van de respondenten van een Nature-enquête van vooraanstaande klimaatwetenschappers is sceptisch over het feit, dat landen de opwarming van de aarde kunnen beteugelen en verwachten dat de wereld tegen het einde van de eeuw met minstens 3 °C zal opwarmen.

Het tijdschrift Nature heeft een anonieme enquête gehouden onder de 233 nog levende auteurs van het laatste klimaatwetenschappelijke rapport van het IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change), dat in augustus van dit jaar werd gepubliceerd, en kreeg reacties van 92 wetenschappers – ongeveer 40% van de groep.

Hun antwoorden suggereren een sterk scepticisme, dat regeringen het tempo van de opwarming van de aarde aanzienlijk zullen vertragen, ondanks beloften die wereldleiders hebben gedaan in het klimaatakkoord van Parijs van 2015.

60% van de respondenten zei te verwachten, dat de wereld tegen het einde van de eeuw met minstens 3°C zal opwarmen, vergeleken met pre-industriële tijden. 82% zei dat ze tijdens hun leven catastrofale gevolgen van klimaatverandering verwachtten, terwijl meer dan 60% zei angst, verdriet of ander leed te ervaren vanwege zorgen over klimaatverandering.

Het onderzoek komt op het moment dat de Klimaattop COP26 van de Verenigde Naties in Glasgow is begonnen, aangekondigd als een kans om de planeet te redden van de meest rampzalige effecten van klimaatverandering.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: