Het leven voor de burger is per 1 november nog zwaarder geworden

Het leven van de burger in Suriname is met ingang van 1 november door een reeks uiteenlopende aangekondigde prijsverhogingen nog zwaarder geworden. De financiële druk op de schouders van de doorsnee burgers wordt zwaarder en zwaarder. De regering heeft dan wel koopkrachtversterking aangekondigd, maar dat lijkt alleen te gelden voor ambtenaren. De gewone burger en het particuliere bedrijfsleven moeten maar zien hoe ze rondkomen en aan hun maandelijkse betalingsverplichtingen kunnen voldoen. Voor hen geldt geen enkele zogenoemde koopkrachtversterking.

Drempeltarief SEH Academisch Ziekenhuis Paramaribo

Per 1 november zal onder andere meer betaald moeten gaan worden voor een bezoek aan de Spoed Eisende Hulp, SEH, van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP). Het ziekenhuis maakte bekend, dat het zogenoemde ‘drempeltarief’ wordt verhoogd naar SRD 300. Voor 60-plussers geldt nog wel een gereduceerd tarief van SRD 200, aldus het AZP in een pas op 30 oktober gepubliceerde bekendmaking. Dagblad Suriname heeft directrice Claudia Marica-Redan van het AZP gevraagd om de verhoging van het drempeltarief nader toe te lichten, uit te leggen, maar een reactie is vooralsnog uitgebleven.

Daarnaast worden ingaande 1 november tarieven verhoogd voor Telesur-diensten en voor de drinkwatervoorziening van de SWM, de Surinaamsche Waterleiding Maatschappij. Het bedrijf Kirpalani heeft aangekondigd dat per die datum de zogenoemde KirpalaniKom-abonnementen ‘op het Telesur netwerk’ worden verhoogd.

Weinig spraakzaam

De diverse bedrijven en instanties die hun prijzen en tarieven nu per 1 november hebben verhoogd zijn niet erg spraakzaam om de samenleving een gedegen uitleg te geven over het hoe en waarom van de verhogingen. Veelal wordt het gegooid op de koersontwikkeling en het stijgen van allerlei prijzen op de internationale markt. Ondertussen lijdt de burger meer en meer en komt de toch al rafelige bodem van de portemonnee al voor de helft van de maand in zicht. 

Meer en meer verschijnen berichten over burgers die zich gedwongen zien om een tweede of derde baan te zoeken en om te hosselen. Natuurlijk, sommige prijsverhogingen kunnen als begrijpelijk worden geïnterpreteerd, immers bedrijven en instanties worden ook geconfronteerd met allerlei stijgende kosten en uitgaven. Maar, wat meer heldere tekst en uitleg – transparantie – over de verhogingen zou wellicht wat op wat meer begrip kunnen rekenen onder de burgers voor die verhogingen.

Nu worden aankondigen van prijsverhogingen veelal gedaan in summiere bekendmakingen of persberichten, en veelal slechts een paar dagen voordat een verhoging ingaat. De burgers worden daardoor onaangenaam verrast en de stress, onvrede en problemen nemen met de dag toe. Maar, dat geldt niet voor de ambtenaren. 

PK

error: Kopiëren mag niet!