Amerikaanse acteur Peter Scolari (66) overleden na twee jaar strijd tegen kanker


Peter Scolari, de productieve televisie- en toneelacteur die op slag bekendheid en een levenslange vriendschap met Tom Hanks verwierf toen de twee samen speelden in de populaire tv-komedie Bosom Buddies uit 1980, stierf vrijdagochtend 22 oktober vroeg na een twee jaar durende strijd tegen kanker. Hij was 66 jaar.

Zijn dood werd aangekondigd door Ellen Lubin Sanitsky bij Wright Entertainment.

Scolari’s 43-jarige showbusinesscarrière omvatte hoogtepunten als zijn voor een Emmy genomineerde serie vaste rol van producer Michael Harris in Bob Newhart’s 1984-90 komedie Newhart, een Emmy-winnende terugkerende rol als de vader van Lena Dunham’s personage in HBO’s Girls, en, meest recentelijk zijn rol als bisschop Thomas Marx in het CBS bovennatuurlijke drama Evil.

Een gedeeltelijke selectie van andere tv-credits omvat Fosse / Verdon, Madoff, The Good Fight, Murphy Brown, The West Wing, ER, Gotham, Law & Order: SVU, Ally McBeal, From The Earth To The Moon en Honey I Shrunk The Kids : The TV Show, om er maar een paar te noemen. Filmcredits zijn onder meer The Polar Express en een cameo-optreden als tv-presentator in het comedy-drama That Thing You Do! uit 1996, geregisseerd door en met in de hoofdrol zijn oude vriend en co-ster Hanks.

Scolari had ook een drukke carrière op het podium en verscheen zes keer op Broadway, te beginnen in 2003 met Hairspray, Wicked in 2016, Sly Fox (2004), Magic/Bird (2012) en, met vrouw Tracy Shayne, Bronx Bombers (2014). In weer een nieuwe samenwerking met Hanks, deelden de twee het podium van Broadway’s Broadhurst Theatre in 2013’s Lucky Guy, het biografische drama over krantenjournalist Mike McAlary geschreven door Nora Ephron.

Zijn laatste optreden in New York was in de veelgeprezen 2018 Off Broadway-productie van Sharr White’s politieke drama The True, met ook Edie Falco, Michael McKean, John Pankow en zijn vrouw Shayne.

Hoewel hij vóór Bosom Buddies op televisie was verschenen – Angie uit 1979, Goodtime Girls uit 1980, beide van korte duur – was het zijn koppeling met Hanks die onmiddellijke erkenning bracht en de carrières van beide mannen lanceerde. Net als de klassieke filmkomedie Some Like It Hot volgde Bosom Buddies de lotgevallen van twee wanhopige mannen die zich vermommen als vrouwen, in het geval van Buddies, zodat ze kunnen leven in het zeer betaalbare, maar uitsluitend voor vrouwen bestemde, Susan B. Anthony Hotel. Het uitgangspunt was, zelfs in die tijd, misschien een beetje krakkemikkig, maar de chemie en vreugdevolle kameraadschap tussen de twee sterren werd onmiddellijk opgemerkt door kijkers en zette de twee acteurs tientallen jaren op koers in film, tv en het Broadway-toneel.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: