MMC medisch directeur Jagernath: “Coronavirus gaat niet weg, vaccinatie enige bescherming”

“Het Coronavirus gaat niet weg en de enige manier die thans voorhanden is om zichzelf te beschermen tegen het ernstig ziek raken bij besmetting is vaccinatie.” Dit zegt dokter Djoties Jagernath, medisch directeur bij het Mungra Medisch Centrum (MMC) Nickerie.

In Nickerie worden de laatste dagen veel meer positieve gevallen gemeld van Covid-19 besmettingen. Exacte cijfers heeft hij vooralsnog nog niet onder ogen gehad. De gevallen van hospitalisatie in het MMC zijn volgens de arts gelukkig matig gebleven. “Hopelijk blijft dat ook zo. In de ziekeninrichting zijn thans 17 Covid-patiënten voor behandeling opgenomen, 12 bevinden zich in de isolatietent, 2 bevinden zich in de medium care unit en ongeveer 150 personen bevinden zich in thuisisolatie. Alle personen die in het ziekenhuis zijn opgenomen, waren niet gevaccineerd”, merkt dokter Jagernath op.  De situatie van al deze patiënten is op dit moment redelijk stabiel.

Delta variant

De toename van positieve gevallen heeft volgens de arts te maken met het feit dat veel meer mensen zich hebben laten testen, omdat zij verschijnselen van Covid-besmettingen vertoonden. Het protocol schrijft voor dat slechts bij verschijnselen van besmetting men zich moet laten testen. En de afgelopen dagen zijn dat volgens dokter Jagernath veel meer mensen. Zeer vermoedelijk gaat het hier om de Delta-variant van de Coronavirus, waarvan bekend is dat het zich agressiever verspreidt.

Dokter Jagernath merkt op, dat de coronavirus in de wereld zal blijven en niet weg gaat. Vroeg of laat zal een ieder ermee te maken krijgen. De enige manier op dit moment om zichzelf te beschermen tegen het ernstig ziek raken is zich te laten vaccineren. In Suriname zijn er voldoende vaccins beschikbaar. Men kan ook ervoor kiezen om op natuurlijke wijze antistoffen in het lichaam te krijgen, door besmet en ziek te raken en beter worden. “Maar de vraag is of men dat risico wil nemen. Want je kan besmet raken en zodanig ernstig ziek worden dat je  komt te overlijden”, zegt de arts. Hij raadt daarom een ieder aan zich te laten vaccineren. 

Reguliere zorg op de achtergrond

Het vaccineren in het district wordt door de RGD (Regionale Gezondheidsdienst) gecoördineerd, vanuit de eerstelijnszorg dus. Het MMC concentreert zich thans om de klinische zorg van Covid-patiënten. Dokter Jagernath benadrukt het belang van zijn oproep om zich te laten vaccineren. Hierdoor kan gauw de 70% vaccinatiegraad of meer worden bereikt, waardoor het MMC zich weer kan toeleggen op de reguliere medische zorg. Doordat haast de volle capaciteit van het ziekenhuis gericht is op de zorg van Covid-patiënten, is de reguliere zorg helemaal op de achtergrond geraakt. Veel mensen die voor een of ander aandoening een operatie in het ziekenhuis moeten ondergaan, kunnen dat niet. Volgens dokter Djoties staan honderden personen op de lijst voor een of andere medische ingreep. Hoewel het niet gaan om levensbedreigende aandoeningen, is het wel zo dat de kwaliteit van het leven van die mensen eronder lijdt.

Met betrekking tot de situatie met medische zuurstof is deze niet acuut, doch niet ideaal. De medisch directeur van het ziekenhuis zegt zich er helemaal niet comfortabel bij te voelen, omdat Nickerie voor wat betreft medische zuurstof vanuit Paramaribo wordt bevoorraad. Ideaal is om een eigen zuurstoffabriek in Nickerie te hebben. Een troost is wel dat het ziekenhuis over vijf zuurstofconcentrators beschikt, waarmee vijf patiënten tegelijk mee kan worden behandeld.   

Enkele dagen gelden is bekend geworden dat het districtscommissariaat van Nickerie gesloten is geworden vanwege Covid-besmetting. Er waren meerdere personen besmet geraakt, en de districtscommissaris heeft conform protocol gehandeld door tot sluiting over te gaan. Het commissariaat gebouw wordt grondig ontsmet en gaat pas volgende week maandag weer open voor dienstverlening. 

SS

error: Kopiëren mag niet!