Reacties burgers op idee van Belfort (ABOP) om nieuwe partij op te richten

ABOP-parlementariër Edward Belfort zinspeelde onlangs publiekelijk op het mogelijk oprichten van een nieuwe partij met anderen. De reden hiervoor is, omdat er volgens hem geen alternatief is. Dagblad Suriname sprak met enkele burgers over dit idee van Belfort. 

Iwan woonachtig aan de Welgedacht A zegt, dat hij het niet een slecht idee vindt want volgens hem zou Belfort zich moeilijk kunnen aanpassen binnen een bestaande partij. “Hij heeft de informatie dat hij al gereed is. Zodra de tijd daarvoor rijp is gaat hij het bekend maken. Hij moet zichzelf en zijn nieuwe partij verkopen daarom zegt hij er geen alternatief is. Dat is onderdeel van zijn campagne strategie.”

“Slechts met een geldbron ter beschikking heeft een nieuwe partij kans op zetels in dit land”, zegt Jack eveneens uit Wanica. Dus hij betwijfelt het of een eventuele nieuwe partij van Belfort zetels gaat halen. 

Volgens Maya uit Latour zou het een optie kunnen zijn,” maar het beste zou zijn om eerst met bestaande partijen te praten en misschien zich aansluiten bij een van deze partijen. Het is niet goed voor deze samenleving dat het moment dat iemand ontevreden is hij een nieuwe partij gaat oprichten.” Stanga in Brokopondo geeft aan, dat Belfort zichzelf overschat om te denken dat hij met zijn nieuwe partij direct een rol van betekenis gaat spelen in de Surinaamse politiek. “Hij is egocentrisch en leeft in de waan dat hij zeer populair is.” “Ik weet niet wat de ideologie is en doelstellingen zijn van de partij die hij wilt oprichten dus kan niet veel erover zeggen”, zegt Judith uit Sophia’s Lust. 

Wilgo in Ephraimzegen zegt Belfort vrijblijvend te willen adviseren eerst grondig na te gaan indien het probleem dat hij wil oplossen, of het doel dat hij zal nastreven, middels oprichting van een politieke partij, niet op een andere manier kan. “Bijvoorbeeld middels een stichting of een belangenorganisatie. Als hij toch van mening is dat het alleen via een politieke organisatie dient te  geschieden, dan nog stel ik hem voor eerst de doelstellingen van de bestaande politieke partijen te bestuderen en mogelijk aansluiting te zoeken bij die ene die zijn bedoelingen het dichtst naderen. Daardoor zal hij zichzelf zeer veel inspanningen en financiële middelen besparen. Zich aansluiten bij een bestaande partij zal ook veel meer voordelen hebben voor de heer Belfort. Daarmee zal hij ook de versplintering op het politieke speelveld in Suriname helpen mitigeren.”

Er is ook al een aantal partijen met een marron signatuur zoals de Broederschap en Eenheid in de Politiek (BEP), de Algemene Bevrijdings- en Ontwikkelingspartij (ABOP), Nationale Ontwikkelings Partij (NOP), SEEKA en Democratie Unie Suriname (DUS). Dagblad Suriname heeft geprobeerd contact op te nemen met de heer Belfort maar hij was vooralsnog niet bereikbaar voor een reactie op zijn mogelijke plan. 

VP 

error: Kopiëren mag niet!