Minister Mathoera: “Versterken civiel militaire relaties prioriteit in beleid”

Onlangs hebben militairen van de Professor Dr. Ali-Kazerne in Nickerie, in het kader van het versterken van de civiel-militaire relaties, schoonmaakwerkzaamheden verricht op de algemene begraafplaats in het district Nickerie. De actie van de militairen is goed aangekomen bij de lokale gemeenschap. Desgevraagd geeft Defensie-minister Krishna Mathoera tegenover Dagblad Suriname te kennen, dat er landelijk meer projecten volgen. 

Versterken civiel militaire relaties prioriteit in beleid

De bewindsvrouwe zegt: “De ondersteuning en versterken van civiel militaire relaties is prioriteit in het beleid. We gaan meer van dit soort projecten uitvoeren, landelijk. Onlangs de civiel-militaire operatie Gran Mati afgesloten in Marowijne.” Minister Mathoera zei daarbij, dat met deze operatie een signaal is gegeven dat de Defensie-organisatie een grote vriend is van elke Surinamer. Volgens haar is het een taak van het leger om te ondersteunen. “Maar, wanneer we ondersteunen, kunnen we dat niet doen door in de kazerne te blijven. We gaan dichterbij de samenleving moeten gaan om te laten zien dat wij er zijn om te helpen en aan te pakken”, aldus de bewindsvrouwe. Operatie ‘Gran Mati’ zal een terugkerend karakter hebben en zal ook in andere districten worden uitgevoerd.

‘Gran Mati’

Na een simulatie van een ernstig ongeval, de oplevering van de renovatie van de toilettengroep van de VOJ-Albina en een medisch gedeelte met Covid-19 vaccinatiecampagne is ‘Gran Mati’ officieel na vier dagen beëindigd in het grensdistrict. Er werd een speciale dank uitgebracht aan alle personen die dit project tot een succes hebben gemaakt, waaronder in het bijzonder de militairen. “Met de weinige middelen blijven we het goede werk doen. Waar u ook bent, u kunt blijven rekenen op de defensieorganisatie”, benadrukte plaatsvervangend bevelhebber van het Nationaal Leger (NL), luitenant-kolonel Werner Kioe A Sen.

Internationale samenwerking

Minister Mathoera heeft zich in de afgelopen jaar sterk gemaakt voor zowel regionale en internationale samenwerking. De bewindsvrouwe, stelt dat “internationale samenwerking erg belangrijk blijft”. Afgelopen periode ontving de minister onder andere ook de ambassadeur van de Verenigde Arabische Emiraten en de militaire attaché van Israël. Ook zijn voor het eerst de drie landen, Suriname, Frans Guyana en Guyana bij elkaar gekomen om samen te werken op het gebied van Defensie. Minister Mathoera stelt: “We gaan alles doen om de dreigingen te mitigeren en onze soevereiniteit, territoir, onze natuurlijke hulpbronnen, maar bovenal onze mensen te beschermen.”

error: Kopiëren mag niet!