ECTAD voorstander van betere ananasproductie

De senior coördinator van The Eastern Caribbean Trading Agriculture Development Organization (ECTAD) in Suriname, Renier Taus, vindt het belangrijk dat er aandacht is voor onze gewassen, zoals de ananas. “Wij moeten onze gewassen telen en promoten.” Vooral in een tijd dat gesproken wordt over diversificatie van de economie is dit van belang, laat Taus weten.

Aangezien ananas het bijzonder goed doet in Suriname is Taus voorstander van de verbouw van grote hoeveelheden. Vanwege de populariteit van ananas nationaal en internationaal moet niet alleen aan export, maar ook aan de verwerking van ananas in Suriname worden gedacht, bepleit hij. “Want nu verwerkte ananas uit het buitenland in de winkels wordt verkocht terwijl het om een tropisch product gaat”, maakt Taus duidelijk.

Hij is er voorstander van dat lokale gewassen worden gestimuleerd en haalt aan dat de technologie daarvoor tegenwoordig internationaal te koop is. Bovendien zijn er fondsen die een dergelijk traject zouden stimuleren. “Vaak is men ook bereid te investeren in dergelijke tropische gewassen, omdat deze meestal niet groeien in het land van de investeerder”. merkt de levensmiddelentechnoloog op.

Taus houdt er rekening mee,  dat naarmate het leven buiten onze landsgrenzen weer normaliseert, de exportkansen alleen maar groter worden vanwege het feit dat tropische producten weer nodig zullen zijn in de horecasector. Taus noemt ook de chief coördinator van ECTAD Caribbean op Sint Vincent en de Grenadines, Jethro Greene, die al geruime tijd bezig is om de productie van gewassen in het Caribisch gebied te stimuleren voor de export.

Taus geeft aan dat ECTAD zich inzet om de kleine landverbouwers bewust te maken via voorlichting waarbij erop gewezen wordt dat de technologie aan het veranderen is. “Wat je van je voorouders hebt geleerd is mooi, maar de technologie en het klimaat veranderen”, zegt hij. Mensen zouden gebruik moeten maken van de kennis die overheidsinstanties als het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij  hebben opgebouwd voor een betere productie. Tot nu toe merkt hij dat niet iedereen daar zo over denkt. Taus stelt, dat er tot op heden nog geen sprake is van een constante lokale productie die voldoet aan de vraag vanuit het buitenland. Aan de omvang en aanvoer zoals ECTAD Caribbean wenst kan nog niet worden voldaan. Daarom pleit Taus voor verbetering en bundeling van de agrariërs in Suriname.

RB

error: Kopiëren mag niet!