Wang (VHP): “Groep rellende jongeren in centrum was te voorkomen”

De naweeën van de door rellende jongeren afgelopen zaterdagavond in het centrum van Paramaribo veroorzaakte onrust en vernielingen hangen nog steeds boven de stad. Er wordt veel over ‘gesproken’ op social media en ook Assembleeleden laten hun stem horen over wat er die avond zoal is gebeurd in de stad.

Geen mondkap

Het VHP-Assembleelid Chuanrui Wang zegt in een reactie tegenover Dagblad Suriname, dat de rellen te voorkomen waren geweest. “Het is de taak van de politie om toe te zien dat er geen grote groepen bij elkaar zijn en vooral niet na negen uur ‘s avonds. Men moet niet uit het oog verliezen, dat het uitgaansverbod nog steeds op negen uur is gesteld. Maar, Waka Pasi is voornamelijk in het weekend na negen uur in de avond nog druk. Terwijl we rond zo een tijd een lege plek moeten zien.

Opvallend is dat de mensen zelfs geen mondkap op doen.”

Volgens Wang is en blijft het “een verantwoordelijkheid van de politie die erop toe moet zien, dat de regels erop na worden gehouden. Echter zien we dat de politie liever in beraad gaat tegen een benoeming. De politie is onze beste kameraad en onze veiligheid is in hun handen. Hoe veilig moeten wij ons nu gaan voelen wanneer de politie ervoor kiest om in beraad te gaan? Dagelijks worden we geconfronteerd met verschillende berovingsgevallen en zelfs verkrachting. Het moet niet meer uit de hand gaan lopen.”

“Het virus kent geen tas, leeftijd, noch status”

“De politie was zaterdagavond zeker onderbemand en inderdaad is niemand opgepakt. In principe had de politie preventief moeten optreden door ervoor te zorgen, dat zij al ruimschoots op tijd op de drukke plekken aanwezig is. Waka Pasi, Palmentuin, de Mall zijn vaste uithang plekken van jongeren. We weten dat Covid-19 geen prettige situatie is voor jongeren, en juist daarom moet de staat nog steeds bezig zijn met voorlichting geven. Er kan gewerkt worden met de scholen en jongerenorganisaties om hieraan mee te werken. Ook deze jongeren kunnen grote overdragers zijn van het virus, want het virus kent geen ras, leeftijd nog status. Ook jongeren kunnen dood gaan aan Covid en dat vergeten ze.”

Statement

Wang vindt het een issue dat besproken moet worden en een bredere aanpak nodig heeft. Opvallend is dat de jongeren in het wit gekleed waren en mogelijk een statement wilden afgeven. “Het lijkt er sterk op’, volgens het Assembleelid, ‘dat ze wilden aantonen dat ze niet solidair zijn met de Covid-regels. aat is zeker waar de regering op in moet gaan spelen.”

PK

error: Kopiëren mag niet!