Veel lucht in kostprijs stroom – DNA-leden willen herziening stroomtarieven

In de kostprijs van elektriciteit zit veel lucht. Met de huidige verhoogde stroomtarieven betalen verbruikers niet alleen voor oneigenlijke kosten, maar ook voor te hoge prijzen die de EBS in rekening wordt gebracht voor onder andere stroomleveringen vanuit Afobaka en de Staatsolie elektriciteitscentrale te Tout Lui Faut.

De Assembleeleden Asiskumar Gajadien (VHP) en Rabin Parmessar (NDP) hebben dinsdag tijdens de openbare vergadering van de Nationale Assemblee de regering opgeroepen om de EBS kostprijs van stroom opnieuw te bekijken, en daarmee ook de stroomtarieven voor verbruikers.

Gajadien sprak over bescherming van de samenleving en productiestimulering. Parmessar vindt dat met de huidige verhoogde tarieven de samenleving onterecht en onnodig een bedrag van ruim SRD 1 miljard uit de zakken wordt geklopt. De financieel reeds getergde samenleving kan dit geld voor iets anders gebruiken, vindt hij. President Chandrikapersad Santokhi zei tijdens een interruptie dat de regering goede nota heeft genomen van de kanttekeningen van de twee fractieleiders. De regering zal met zijn deskundigen naar de cijfers kijken. Donderdag wordt de Assembleevergadering voortgezet. Op de agenda staan bespreking van de stroomtarieven, de Covid-19 situatie en de start van het nieuwe schooljaar.

Twijfel over cijfers

Zowel de VHP-fractieleider als de fractieleider van de NDP verwezen naar cijfers uit recente rapporten van de Energie Autoriteit Suriname (EAS) met betrekking tot de kostprijsopbouw van elektriciteit en op basis waarvan de verhoogde stroomtarieven zijn gebaseerd. Volgens Gajadien zijn de gehanteerde uitgangspunten daarbij verkeerd, zowel qua cijfermateriaal als calculaties. Hij trekt de cijfers uit het EAS rapport sterk in twijfel, vooral die welke betrekking hebben op de prijs van stroom per KwH. Met betrekking tot stroomleveranties vanuit de Afobaka centrale door Staatsolie toonde de parlementariër aan, dat er een Kwh-prijs wordt gehanteerd van US$ 0,0197, terwijl een recent due diligence rapport van de Afobaka centrale heeft uitgewezen dat de Kwh prijs US$ 0,00829 moet zijn. De EBS wordt dus meer dan 2 maal de werkelijke prijs in rekening gebracht. Uit hetzelfde rapport blijkt dat de hele Afobaka operations, inclusief winstpercentages jaarlijks US$ 9 miljoen kost. Echter zijn de verwachte inkomsten van Staatsolie uit de Afobaka centrale ruim US$ 21 miljoen. “We kunnen de samenleving niet opzadelen met deze additionele kosten”, vindt Gajadien.

Rabin Parmessar noemde dit “fufuru” (diefstal). Hij wilde van de regering weten waarom oneerlijke calculaties worden gemaakt. Volgens hem leidt de EBS geen verlies op basis van de stroomtarieven. De hoge bedrijfskosten van de EBS hebben niet alleen te maken met hogere rekeningen die haar in rekening worden gebracht. Die hebben ook te maken met oneigenlijke kosten die daarin zijn opgenomen en die niets met elektriciteitskosten te maken hebben zoals de gasrekening en de exploitatiekosten van de Energie Autoriteit Suriname (EAS). Voor wat betreft de EAS kosten dienen deze niet bij EBS opgenomen te worden, maar op de begroting van het Ministerie van NH, zoals de Energiewet dat voorschrijft. Dis is dus helemaal tegen de wet.

SRD 0,48 per Kwh

Zowel Gajadien als Parmessar gaven aan, dat uitgaande van de SRD 2.8 miljard aan totale bedrijfskosten van de EBS, zoals de regering aangeeft, de samenleving onterecht een bedrag van SRD 1.1 miljard via de verhoogde stroomtarieven moet betalen. Indien de inkomsten voor stroomleveranties aan de Gross Rosebel Mines worden opgebracht en al het teveel aan lucht eruit wordt gehaald, dan zou de stroomtarief rond SRD 0,84 per Kwh moeten liggen, in plaats van de SRD 1,48.

Gajadien dringt er bij de regering aan op de juiste cijfers, de juiste facturen en de juiste informatie van de EBS te presenteren. Hij wil zicht op alle aanbestedingen en gunningen bij de EBS. Parmessar wilde inzage hebben in alle contracten met Staatsolie met betrekking tot stroomleveringen vanuit de Afobaka en de elektriciteitscentrale te Tout Lui Faut. Hij heeft veel moeite met het feit dat Staatsolie de EBS structureel overvraagd bij de levering van HFO brandstof. Voor de opwekking van stroom bij de elektriciteitscentrales aan de Saramaccastraat wordt HFO brandstof gebruikt. Terwijl de wereldmarktprijs van HFO per barrel US$ 45 bedraagt, hanteert Staatsolie de prijs van ruwe olie. Die lag recentelijk nog rond de US$ 70.

Parmessar wilde ook van de regering weten hoe het zit met de aansluittarieven, de tarieven van de keuringsinstanties, nieuwe investeringen en achterstand investeringen. Zijn vraag is of deze zaken al dan niet opgenomen zijn in de kostprijs van EBS.  

SS

error: Kopiëren mag niet!