DNA-lid Renet Wahki vraagt aandacht voor onderwijs

Het Assembleelid Renet Wahki (ABOP) uit het district Sipaliwini heeft dinsdag tijdens de openbare vergadering van de Nationale Assemblee aandacht gebracht voor de onderwijsproblematiek in de dorpen in het zuidelijk deel van het land. Door het ontbreken van goede onderwijzerswoningen zijn leerkrachten niet bereid naar de dorpen te gaan om onderwijs aan kinderen te verzorgen.

Ook het ontbreken van elementaire voorzieningen zoals elektriciteit en drinkwater weerhouden leerkrachten om naar de dorpen te gaan voor het geven van onderwijs.

Wahki die zelf afkomstig is van het dorp Kwamalasamutu, en bekend is met de situatie van inheemse dorpen in het uiterste zuiden van het land, zei dat er goed onderwijs moet komen voor de kinderen. Er zou zelfs een MULO-school daar moeten komen, vindt hij.  Door gebrekkig of gebrek aan onderwijs zijn de kinderen in dat deel van het land de Nederlandse taal niet goed machtig. De kinderen praten alleen de trio taal. Hij wilde suggereren om niet-trio leerkrachten naar de dorpen te sturen om onderwijs te verzorgen, waarop Assembleevoorzitter Marinus Bee hem zeer terecht erop wees, dat het niet gaat om de etniciteit van de leerkrachten, maar dat men gekwalificeerd moet zijn om onderwijs te verzorgen. “Ook Trio’s kunnen goed opgeleid worden tot leerkrachten”, aldus Bee.

Het optreden van het Assembleelid Renet Wahki afgelopen dinsdag tijdens de debatten in het parlement is op social media  voor velen voer geworden van spot en minachting. Dit kwam door het gebrekkig Nederlands dat hij sprak en het moeilijk uit zijn woorden komen. De spottende comments op social media zijn zeer te betreuren.

Het machtig of niet goed machtig zijn van de Nederlandse taal is op de eerste plaats geen graadmeter voor iemands kennis en of intellect. Gelukkig zijn er onder de comments op social media ook heel wat positieve te vinden. Zoals zij die Renet Wahki een grote “big up” geven voor het feit dat hij in lands vergaderzaal opkomt voor zijn mensen in het district Sipaliwini.

SS

error: Kopiëren mag niet!