Onderwijs-minister Levens: “Er is geen geld, maar alle 4-jarigen in binnenland zal onderwijs worden geboden”

Alle vierjarigen in het binnenland zal kleuteronderwijs worden geboden in hun omgeving en in hun eigen taal. Het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur heeft besloten om in dorpen waar geen school aanwezig is minischooltjes op te zetten voor kleuteronderwijs. Er is geen geld, maar in samenwerking met de lokale bevolking worden kleuterhutjes gebouwd. Voor de leerkrachten worden containerwoninkjes opgezet. Er is een speciale taskforce ingesteld die het probleem in kaart heeft gebracht en bezig is met de uitvoering. Het is een heel plan en het zal even duren voordat het overal is doorgevoerd, “maar de spirit is er, en er is een aanvang gemaakt”, zegt Onderwijs-minister Marie Levens. 

Kleuterhutjes

Levens zei dinsdag in het parlement, dat veel vierjarigen in het binnenland niet naar school gaan, omdat de weg naar school te lang duurt en of te gevaarlijk is. “De mini-schooltjes komen er, en alle vierjarigen gaan naar school. Met of zonder geld”, klonk de onderwijs-minister zeer gemotiveerd. De kinderen zal in hun eigen taal kleuteronderwijs worden geboden, totdat ze comfortabel genoeg zijn om een vreemde taal bij te leren, te weten het Nederlands. 

Levens noemde ook de dorpen Coeroeni en Amotopo in Sipaliwini waar kinderen zijn die nooit naar school zijn geweest. Ook hier zal onderwijs worden geboden aan de kinderen. Volgens de minister is ook hiervoor geen geld, maar haar ministerie gaat in zee met de Granman, de kapitein, non-gouvernementele organisaties en sponsoren.  Heel zelfverzekerd en vol spirit zei de minister, dat haar staf zal bewijzen dat het kan om voor het eerst een school in Amotopo en Coeroeni te hebben. Alle kinderen zullen in de 1e klas beginnen, weliswaar in hun eigen leeftijdsgroep. Volgens Levens zijn er kinderen in de dorpen in de teeftijdscategorie 11 tot 16 jaar, die nimmer naar school zijn.

Vlotte opstart schooljaar

Minister Levens gaf het parlement een uiteenzetting over hoe haar ministerie ervoor staat bij de opening van het nieuw schooljaar. Ze zei dat door de Covid-19 situatie heen, gekenmerkt door onzekerheden en angst, de algemene crisis in het land en de overstromingen, haar staf samen met leerkrachten, ouders en veldwerkers keihard door hebben gewerkt om onderwijs aan te bieden niet alleen, maar ook om de veranderingen in het onderwijs goed voor te bereiden en door te voeren. Het is niet makkelijk geweest, en ze is daarom haar staf, de leerkrachten, de ouders en de veldwerkers zeer erkentelijk voor hun inzet en motivatie. 

Voor wat betreft het nieuw schooljaar zei ze, dat alle veranderingen en maatregelen die zijn doorgevoerd, vele ouders hebben blij gemaakt ,omdat alle kinderen zijn ingeschreven, geregistreerd en zijn aangemeld. Ook alle vierjarigen in het binnenland. De opstart van het nieuw schooljaar is voor 95% goed gegaan. Alleen was er een probleem in Sipaliwini. Vanwege een betalingsprobleem met Gumair konden de leerkrachten niet tijdig naar hun standplaats vertrekken. Ondertussen is daarvoor een oplossing gevonden. Deze week nog zal de opstart van het schooljaar op 100% liggen. Dit betekent echter niet, dat er geen problemen zijn, zoals met de slechte staat van schoolgebouwen, toiletten en andere technische zaken. De komende weken zullen urgente technische onvolkomenheden worden aangepakt. Hiervoor heeft de regering wat middelen vrij gemaakt.

SS

error: Kopiëren mag niet!