“We hoeven er geen eind aan te maken”

Een vrouw genaamd D.V plaatste maandag een berichtje op haar Facebook pagina, waaruit men kon opmaken dat de vrouw zichzelf en haar kinderen zou doden. Ze schreef aan het eind, dat ze moe was en dat ze haar kinderen niet achter kon laten om hetzelfde te voelen wat zij voelt. Haar bericht werd door velen in de samenleving heel serieus genomen. Het bericht werd gedeeld en velen probeerden gelijk contact te leggen met deze dame om erger te voorkomen.

Ruth Belfor werd ook getagd onder het bericht van deze dame. Ruth Belfor is directrice van Boldness2Conquer (een werkarm van Stichting Zielenzorg) en waarnemend directrice van Stichting Zielenzorg Suriname. Daarnaast is zij een Life Coach en oplossingsgerichte therapeut. Overdag is zij werkzaam bij een ziekenhuis als Labratorium informatie systeem beheerder. 

Belfor kon op haar beurt telefonisch contact leggen met de vrouw, waarop zij toestemming kreeg om thuis bij de vrouw te gaan. Daar aangekomen waren er al twee dames die de vrouw probeerden te kalmeren. Ook zij ging een gesprek met de vrouw aan en kon uit het gesprek opmaken, dat zij niet dood wilde gaan. Maar, dat ze geen last wilde zijn voor anderen, omdat ze heel veel pijn heeft van de situatie waaronder ze lijdt. “Toen ze zich begon te uiten en we samen naar oplossingen begonnen te zoeken, werd ze alsmaar kalmer en gaf ze ook aan tegen welke issues en gevaren ze allemaal aanloopt. Het feit dat ze dit heeft aangegeven, geeft aan dat ze niet dood wil gaan, ze wil een oplossing maar ze zag niets meer voor zich”, zegt Belfor in gesprek met Dagblad Suriname.

“Men zegt niet dat ze dood willen gaan, omdat ze aandacht willen. Men zegt het, omdat ze pijn hebben, omdat ze gestresst zijn, zich helemaal niet goed voelen en dus tot zulke daden overgaan. We hebben deze mevrouw kunnen kalmeren, maar er zijn velen die tot de daad zijn overgaan en het enige wat we kunnen doen is sterkte wensen aan de nabestaanden.”

Belfor stelt, dat er heel veel levensdruk in Suriname is op dit ogenblik en zeker ook in andere landen. Heel veel mensen hebben het op dit moment mentaal, emotioneel en financieel heel erg zwaar. Velen zijn ten einde raad, dat ze het licht soms niet meer zien. Dit zou dus ertoe kunnen leiden dat ze aan zelfdoding beginnen te denken, omdat ze denken dat de dood een eind zal maken aan al hun pijn. “Ik wil aan een ieder zeggen die struggled met depressie of met gedachten rondlopen van zelfmoord, reach out to somebody! Hetzij iemand of een organisatie. Probeer jezelf te uiten en zeg dat je hulp nodig hebt, al is het slechts iemand om je te uiten.” Ook geeft zij aan dat er samen naar begeleiding gezocht kan worden indien iemand dat nodig heeft. 

Belfor stelt dat er voor alles, voor elk probleem er een oplossing is, “dus we hoeven er geen eind aan te maken.” “Er is nog heel veel dat we kunnen doen voor ons land, voor ons nageslacht, samen kunnen we een hoopvolle toekomst creëren.”

SK

error: Kopiëren mag niet!