Onderzoek nodig naar positie vrouwelijk leiderschap

Volgens Angelic del Castilho, voorzitter van DA’91, is er in Suriname nog geen sprake van duurzaam vrouwelijk leiderschap. “Af en toe worden er posten ingevuld, zoals het voorzitterschap in de Nationale Assemblee (DNA), maar dit blijkt niet duurzaam”, zegt Del Castilho.

“Velen beleiden met de mond acceptatie van vrouwelijk leiderschap, maar in de praktijk hebben zij heel veel moeite om vrouwen te accepteren en te waarderen in die positie”, laat zij weten. Zij pleit voor nationaal onderzoek, om meer inzichten over dit onderwerp te verkrijgen. Vrouwenorganisaties zouden ook weinig van zich laten horen. “NGO’s (Non-Gouvernementele Organisaties) zijn eveneens stil.”

Zij noemt Nederland als voorbeeld, waar veel trainingen worden gegeven, bijvoorbeeld in het onderhandelen. “Veel terreinen liggen braak, niet alleen voor de vakbeweging, maar ook voor de politieke organisaties.”  Del Castilho merkt op, dat het belangrijk is dat nationaal wordt vastgesteld hoe wij in eigen land naar dit fenomeen kijken. “Wij zijn er nog niet, het vrouw zijn heeft nog steeds effect hoe men de vrouw als leider beoordeelt.”

Zij noemt het voorbeeld van een man die hard op tafel slaat. “Dat noemt men sterk, maar wanneer een vrouw dat doet dan is zij emotioneel”, licht Del Castilho toe. Leiderschapskwaliteiten kan iedereen ontwikkelen maar eenmaal in een bepaalde positie is de benadering dubbel. “Hoe vaak hebben politieke partijen uit hun midden een vrouw gekozen om voorzitter te worden?”, vraagt zij. “Hoeveel vrouwelijke presidentskandidaten hebben wij gehad?”

Vrouwen zijn volgens haar niet goed genoeg vertegenwoordigd in beslissende functies. Zo noemt zij directeursfuncties waar de eindverantwoordelijkheid niet bij de vrouwen ligt. “Meestal zijn de vrouwen uitvoerders”, zegt de voorzitter van DA’91. Zij vindt daarom dat de overheid samen met de universiteit en NGO’s een onderzoek moet doen.

RB    

error: Kopiëren mag niet!