OM heeft geen updates in reeks geruchtmakende zaken

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft donderdag de redactie van Dagblad Suriname laten weten, dat er geen updates te melden zijn in een aantal geruchtmakende zaken.

400 kilo cocaïne 

In de zaak van de onderschepping van 400 kilo cocaïne op een adres aan de Smaragdstraat eind augustus is de verdachte, aldus het OM, nog steeds in detentie en het onderzoek in die zaak duurt voort. De verdachte is een 31-jarige vrouw met de Dominicaanse nationaliteit.

Drie verkoolde lichamen in auto

De zaak rond de medio juli in een op de Noordpolderdam ter hoogte van Leiding 8 uitgebrande auto aangetroffen drie verkoolde lichamen heeft het OM ‘vooralsnog geen update’. In de eerste week van augustus werden in deze zaak twee mannen en een vrouw als verdachten aangehouden. Een week later werden zij echter alweer in vrijheid gesteld.

Wapendiefstal

Het Openbaar Ministerie kan verder ook geen mededelingen doen over de geruchtmakende diefstal van wapens uit een wapenkamer bij de woning van oud-president Desi Bouterse te Leonsberg. Gestolen zijn onder andere 25 AK-47 geweren, 1 mitrailleur en 5 karabijnen en munitie. Eind juli werden in deze zaak vier verdachten opgepakt, waaronder een agent van politie. De dag na die arrestaties werd een vijfde verdachte gearresteerd. Bij huiszoekingen in panden, huizen en bedrijven te Kwatta en in Saramacca werden op 3 augustus werd nog een paar aanhoudingen verricht. Vier verdachten zaten op 8 september nog in hechtenis.

Gillmore Hoefdraad

Een andere geruchtmakende zaak betreft de zaak Gillmore Hoefdraad. Ook in die zaak heeft het OM geen mededelingen, dan slechts dat er ‘geen update’ is. De oud-minister van Financiën is 8 juli ‘op de internationale signaleringslijst van Interpol geplaatst’. Dit is gebeurd nadat Suriname ‘daadwerkelijk informatie regarderende dhr. Gillmore Hoefdraad had verstrekt aan Interpol’, zo meldde het OM destijds.

Volgens het OM heeft de plaatsing van Hoefdraad op de ‘wanted’ lijst van Interpol ‘tot gevolg, dat indien Hoefdraad gesignaleerd wordt, er kan worden overgegaan tot aanhouding’. De oud-bewindsman is niet op de voor iedereen toegankelijke ‘wanted list’ (Red Notice) op de website van Interpol geplaatst.

Hoefdraad wordt van elf strafbare feiten verdacht, waaronder overtreding van de Bankwet, de Wet Witwassen, ambtsverduistering en oplichting. 

Hij is al vele maanden op de vlucht voor Justitie en politie.

Er waren eind juli vorig jaar in Suriname en Guyana bronnen die beweerden, dat Hoefdraad zich in Guyana zou bevinden. Voor het laatst was hij in Suriname gezien te Leonsberg. De nieuwswebsite Kaieteur News in Guyana had kunnen achterhalen dat Hoefdraad in Guyana is. Hij was herkend in Berbice, Skeldon, en in gezelschap van enkele mannen die Nederlands spraken. Daarna werd het stil rond de persoon van Hoefdraad en is hij nergens meer gesignaleerd.

Volgens Interpol is Hoefdraad ‘vluchtgevaarlijk’ (‘Escape Risk’). Interpol noemt als mogelijke verblijfplaats van de oud-minister de landen Rusland, Servië, Brazilië, Cuba en Venezuela. 

Het heeft er alle schijn van dat internationaal niet echt naar de voortvluchtige Hoefdraad wordt gezocht. Hij zal op een moment door toeval ergens tegen de lamp moeten lopen en vervolgens worden aangehouden.

PK

error: Kopiëren mag niet!