Kinderen die opgroeien met grootouders vaak gelukkiger

Onderzoek aan de Universiteit van Oxford in het Verenigd Koninkrijk toont aan dat grootouders een cruciale rol spelen in het welzijn van kinderen. Het onderzoek bevestigt, dat kinderen die opgroeien met hun grootouders vaak gelukkiger zijn. Grootouders raken steeds meer betrokken bij het alledaagse leven van het gezin. Grootouders doen vaak genoeg oppas voor hun kleinkinderen, spelen spelletjes en halen de kinderen van school.

Het onderzoek van professor Ann Buchanan laat zien dat naarmate grootouders meer betrokken zijn bij de kleinkinderen, het welzijn van die kinderen beter is. Het onderzoek is gehouden onder 1.500 kleinkinderen. De kinderen waarbij de opa’s en oma’s een grote rol spelen in het leven hadden minder emotionele en gedragsproblemen. Buchanan stelt, dat kinderen die iedere dag contact met hun grootouders contact hebben, vaak gelukkiger zijn. Dit komt volgens haar door de nauwe relatie tussen grootouders en kleinkinderen die de gevolgen van negatieve gebeurtenissen in het leven van de kinderen vermindert of verzacht. Ook heeft het onderzoek uitgewezen dat vooral tieners van gescheiden families veel minder problemen hebben als hun band met hun grootouders goed is.

Tijdens het onderzoek werd ook gelet op de invloed van grootvaders op kleinkinderen tegenover het effect dat grootmoeders hebben. Het resultaat daarvan was dat beide grootouders invloed hebben op het welzijn van hun kleinkind. Oma’s zijn vaak erg betrokken bij het verzorgen van het kleinkind, opa’s daarentegen zijn eerder betrokken in activiteiten van het kleinkind. Iedere grootouder is dus op zijn/haar eigen manier op een positieve manier betrokken bij het welzijn van de kleinkinderen.

Suriname

Ook in Suriname doen grootouders heel vaak de oppas voor hun kleinkinderen, wanneer de ouders bijvoorbeeld naar het werk of elders moeten. Sommige kinderen willen het liefst elke dag bij oma en opa zijn. Wat natuurlijk niet altijd als prettig wordt ervaren door de ouders. Soms krijgen ouders het gevoel dat ze iets verkeerd doen, wat niet altijd het geval hoeft te zijn.

Alyssa (4 jaar) vertelt aan de redactie van Dagblad Suriname, dat het leuker is bij oma en opa. “Oma en opa geven me veel lekkers, veel eten en ook geld.”

De moeder van Alyssa geeft als reactie hierop: “Grootouders houden ervan om hun kleinkinderen te verwennen, wat opzich niet verkeerd is. Maar, natuurlijk moeten ze op een lijn proberen te blijven met de ouders. Wat niet van de ouders mag moet niet tegengesproken worden door de grootouders. Ik kan wel zeggen dat haar grootouders haar heel gelukkig maken. Het is in haar hele uitstraling te merken. Zodra ze weer thuis is zegt ze, ik mis oma en opa al. Doordat ze heel veel tijd met haar grootouders doorbrengt spreekt ze nu drie talen. De band die grootouders met hun kleinkinderen hebben heeft zeker wel heel veel voordelen. Als ze bijvoorbeeld ongehoorzaam is, weet ze dat ze niet op bezoek bij haar grootouders mag. En dat laat ze absoluut niet gebeuren, ze corrigeert haar gedrag heel snel en legt een keurig gedrag aan de dag. Ze zingt graag met oma, helpt oma graag met opruimen en kleine klusjes. Ze vindt het altijd prettig om achter opa aan te lopen wanneer hij bezig is in de tuin. Haar grootouders maken haar gelukkig en daaraan zal niemand kunnen komen. Het is een speciale band, oma en opa voelen zich ook gelukkiger door haar”, aldus deze moeder.

SK

error: Kopiëren mag niet!