Cerebrale Parese een van de minst bekende en begrepen aandoeningen

“Hoe sneller men start met therapie, hoe meer het kind zal bijleren!” 

Wat is Cerebrale Parese?

Cerebral Palsy, ofwel Cerebrale Parese (CP), is de meest voorkomende neuromotorische aandoening bij kinderen. Het komt voor bij ongeveer 2-3 op de 1.000 geboren baby’s. Voor Suriname betekent dit dus, dat er gemiddeld 20 a 30 kinderen per jaar geboren worden of na de geboorte CP ontwikkelen. In de groep van 0–18 jaar betekent dit, dat er ongeveer tussen de 300- 500 kinderen met CP in Suriname zullen zijn.

Cerebrale parese is een aandoening veroorzaakt door beschadigingen in die delen van de hersenen die ons in staat stellen onze spieren te gebruiken. “Cerebrale” betekent dat de aandoening te maken heeft met de hersenen, en “parese” betekent zwakte van de spieren of het onvermogen van de spieren te werken. Meestal ontstaat de beschadiging tijdens de zwangerschap, gedurende de bevalling, of kort na de geboorte.

Er kan sprake zijn van een milde, een matige of een ernstige aandoening. Bij een milde cerebrale parese is de motoriek van het kind wat onhandig. Matige cerebrale parese wil zeggen, dat het kind moeilijk loopt of een hulpmiddel nodig heeft. Een kind met ernstige cerebrale parese heeft een rolstoel nodig.

De hersenaandoening wordt niet groter naarmate het kind ouder wordt, maar de gevolgen, zwakte en onvermogen van de spieren, kunnen wel verergeren. De meest voorkomende kenmerken bij cerebrale parese zijn spierzwakte en verhoogde spierspanning waardoor onder andere kruipen, zitten, lopen, rennen, aankleden, haren kammen, eten, praten en lezen moeilijk gaan. Ook kunnen er problemen ontstaant met het behouden van de houding, er is bijvoorbeeld hulp nodig bij. Problemen met evenwicht/balans en coördinatie

Wereld Cerebrale Parese dag 

Op 6 oktober wordt internationaal aandacht besteed aan Cerebrale Parese. De visie van Wereld Cerebrale Parese Dag is om te verzekeren dat alle kinderen en volwassenen met CP dezelfde rechten, dezelfde toegang en dezelfde mogelijkheden hebben als een ieder in de maatschappij. Samen, kunnen we dit mogelijk maken. CP is een van de minst bekende en begrepen aandoeningen, mensen met CP zijn vaak uit het zicht, en zonder opties in gemeenschappen over de gehele wereld.

Het initiatief om activiteiten te organiseren rond Wereld Cerebrale Parese Dag kwam vanuit de Faculteit der Medische Wetenschappen, studierichting fysiotherapie. Men wilt de gemeenschap informeren over de herkenningstekenen van kinderen met CP, zodoende ze sneller naar de huisarts of kinderarts of andere zorgverlener toestappen voor hulp. Het blijft namelijk zo, hoe sneller men start met therapie, hoe meer het kind zal bijleren! Daarenboven wensen zij de maatschappij en in het bijzonder ook de kinderen van Suriname bewust te maken over Cerebrale Parese en wat kinderen met Cerebrale Parese WEL allemaal kunnen.

error: Kopiëren mag niet!