Tarieven particuliere bussen Paramaribo-Brokopondo rijzen de pan uit

De staatsbussen die route Paramaribo naar dorpen in het district Brokopondo onderhouden rijden niet. De bewoners van het district zijn nu aangewezen op particuliere bussen. Dat is bijzonder zwaar voor de bewoners van het district Brokopondo.

De particuliere bussen, vooral de bekende taxibusjes, die deze routes onderhouden zijn voor velen onbetaalbaar. Een rit van Paramaribo naar de dorpen Asigron, Afobaka, Balingsoela, Brokopondo centrum, Brownsweg, Tapoeripa en Nieuw Koffiekamp kost nu SRD 200 per persoon, dat betekent heen en terug SRD 400. Als een koppel naar de stad moet en terug is het al SRD 800 kwijt alleen al aan vervoer.

Het is bijzonder zwaar, klaagt een dame uit het dorp Brownsweg. Velen zijn niet in staat deze bedragen te betalen waardoor ze Paramaribo niet kunnen aandoen om hun zaken te regelen. Sommige mensen doen een beroep op derden om het een ander voor ze te doen.

Geen controle 

Er is geen enkele controle vanuit de overheid c.q. het commissariaat, klaagt een man uit Tapoeripa. Er moet ordening komen, wie allemaal mensen vervoert naar het district. Iedereen die een busje heeft kan beginnen te rijden zonder vergunning op deze route. Het is een wild west situatie. Het ministerie van Transport, Communicatie en Toerisme moet ingrijpen, de bushouders registreren, vergunning verlenen en tarieven vaststellen. 

Je denkt twee tot drie keer na om in een busje te stappen richting Paramaribo. De bewoners hopen dat de staatsbussen weer regelmatig rijden want die is tenminste veel goedkoper. Dagblad Suriname sprak met enkele bushouders en het algemeen antwoord was, dat de verhoging van de brandstofprijzen en prijzen van onderdelen ervoor zorgen, dat zij geen keus hebben dan die tarieven te vragen, anders komen zij niet uit. 

De minister van Transport, Telecommunicatie en Toerisme was vooralsnog niet bereikbaar voor een reactie.

VP. 

error: Kopiëren mag niet!