Twee boeken over de Surinaamse plantagegeschiedenis gratis te downloaden

Twee boeken geschreven door Kenneth Roy Donk worden vrijdag 1 oktober, gepubliceerd via zijn website http://www.kennethdonk.com/. De boeken, die worden gepubliceerd in ebook formaat (PDF) en gratis gedownload kunnen worden, bestaan uit een verzameling van artikelen die in de periode 2003 tot en met 2009 door hem zijn geschreven en zijn verschenen in diverse media.

Vele lezers van deze artikelen in binnen- en buitenland hebben hem het verzocht de artikelen te bundelen en in boekvorm te publiceren. Aan dit verzoek kan uiteindelijk voldaan worden. 

Hieraan voorafgaand is Donk door de Stichting Vrienden van Nickerie in Nederland, vanwege het werk dat door hem is verricht, in 2007 de Dadien Bhailal Award toegekend, dat voor hem een inspiratiebron is geweest, om invulling te geven aan de wens van de lezers, vrienden en kennissen. 

De boeken “Geselecteerde Artikelen — Surinaamse Historie, Plantages en Architectuur” en “Geselecteerde Artikelen — Surinaamse Historie, Plaatsen en Levensverhalen,” omvatten verhalen over tochten gemaakt naar onder andere plantages in het district Nickerie, Saramacca en Commewijne. Hierbij zijn vele bijzonderheden over de Surinaamse plantagegeschiedenis in het algemeen, maar vooral die van Nickerie beschreven. Vele mensen weten bijvoorbeeld niet, dat ons rijstdistrict marrons of weggelopen slaven heeft gekend. 

Daarnaast omvatten de verhalen over personen, aanvullende informatie rond het leven van toen. Verhalen die de plantagegeschiedenis niet alleen tot leven brengen, maar de lezer tot zelfs diep in de ziel kunnen raken. Levensverhalen waarvan sommige passages zeer ingrijpend zijn, diepe emoties naar boven brengen. Van historische waarde zijn ook de verhalen over de gezondheidszorg, de landbouw, het onderwijs e.d. De vakbondsstrijd op de plantage Waterloo, de strijd om irrigatiewater, een Landbouwstream op de Mulo in de jaren ’60 in Nickerie, zijn enkele thema’s en nog veel meer wetenswaardigheden die in de boeken aan de orde komen. 

De verhalen zijn geïllustreerd met foto’s waarvan een groot deel digitaal verbeterd en gerestaureerd zijn met gebruikmaking van kunstmatige intelligentie.

error: Kopiëren mag niet!