BIBIS gaat toezien op vaccinatiegraad personeel – Ambtenaren moeten vaccinatiebewijs tonen of wekelijks zich op eigen kosten laten testen

Het ministerie van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) gaat streng toezien op de vaccinatiegraad onder het personeel. Dat blijkt uit een dinsdag aan de BIBIS-ambtenaren verzonden memorandum.

‘Naar aanleiding van de stijging van het aantal COVID-19 besmettingen is het ministerie thans genoodzaakt verdere maatregelen in te voeren teneinde de COVID-19 situatie op de werkvloer zo effectief mogelijk te kunnen managen en beheersen’, aldus de mededeling aan het personeel.

Ook wordt gesteld, dat het ministerie de afgelopen weken te maken heeft gehad met een verhoogd aantal besmettingen, waardoor sommige afdelingen en secretariaten gedurende een periode volledige in isolatie werden geplaatst. Dat leidt tot stagnatie van de werkzaamheden, aldus het ministerie.

Om het personeel te beschermen worden ingaande 4 oktober onder andere onderstaande maatregelen ingevoerd:

  1. Ambtenaren die gevaccineerd zijn zullen toegelaten worden tot het ministerie op vertoon van (eenmalig) hun vaccinatiestatus;
  2. Ambtenaren die vooralsnog niet zijn gevaccineerd zullen wekelijks op eigen kosten een sneltest met negatief moeten overleggen totdat zij gevaccineerd zijn.
  3. Ambtenaren die zich niet willen houden aan de punten 1) en 2) en derhalve niet aan het werk verschijnen, zal onwettig verzuim aangerekend worden.

Maatregelen genomen ‘na gedegen overwegingen’ en niet ‘over één nacht ijs’

In gesprek met de redactie van Dagblad Suriname zegt minister Albert Ramdin van BIBIS, dat de maatregelen genomen zijn ‘na gedegen overwegingen’.

Volgens de bewindsman geldt het vooralsnog alleen op BIBIS, ‘maar mogelijk dat andere collega’s het zullen overnemen.’

“Het is niet over één nacht ijs besloten, daarvoor is deze kwestie te gevoelig en belangrijk. Maar, uiteindelijk komt het neer op eenvoudige principes. Een ieder heeft het recht om te kiezen voor of geen vaccinatie. In beide gevallen zijn er verantwoordelijkheden en verplichtingen.”

Minister Ramdin benadrukt, dat hij de verantwoordelijkheid heeft 

“om de voortgang van de dienstverlening te continueren”. “Dat kan ik niet doen als er regelmatig besmette personen op kantoor zijn en ik gehele afdelingen moet sluiten. Dan kan het werk niet gedaan worden en kunnen belangrijke urgente zaken niet afgehandeld worden.

Daarnaast heb ik ook de verplichting om werknemers te beschermen. Degenen die wel zich laten vaccineren hebben ook familie en kinderen. Hoe kan ik de verantwoordelijkheid die zij gedemonstreerd hebben terzijde leggen en hun in een gevarenzone plaatsen? Wat als zij gaan zeggen, ik kom niet aan het werk als er geen veilige werkplek is? Dus tijd om duidelijke regels te stellen op basis van de vervelende situatie die we nu hebben.”

‘Bijna wekelijks besmettingen op ministerie”

Ramdin zegt ook, dat er bijna wekelijks Covid-besmettingen zijn binnen zijn ministerie. “Ondanks het feit dat ik een vaccinatie drive special heb laten houden. Personeel heb aangespoord om te gaan vaccineren.”

Op de vraag waarom niet-gevaccineerde ambtenaren niet gewoon op het werk mogen verschijnen als zij zich netjes aan alle maatregelen houden, inclusief het dragen van een mond-/neuskapje, zegt de bewindsman uiteraard niet te weten ‘of ze thuis op straat of in het weekend zijn gaan feesten of in aanraking zijn gekomen met besmette personen’.

PK

error: Kopiëren mag niet!