AKMOS vindt hoge bankkosten bij USD opname ondernemersonvriendelijk

De Associatie van Kleine en Middelgrote Ondernemingen in Suriname (AKMOS) vindt de hoge kosten die De Surinaamsche Bank (DSB) in rekening brengt bij contante Amerikaanse dollars opname ondernemersonvriendelijk.

De KMO-organisatie vindt het onkan, dat bij elke Amerikaanse dollar opname 2,5% van het op te nemen bedrag in rekening wordt gebracht.

Voorzitter Harry Soekhlall zegt dat de bank het geld van de klanten uitzet en daarmee verdient. In plaats dat het de cliënten  mee laat verdienen, worden ze juist afgestraft als ze geld willen opnemen. De bank moet veel harder werken om het geld uit te zetten en zodoende ermee te verdienen. Het lijkt erop, dat de bank geen uitdagingen meer opzoekt. Ze zou juist bij uitstek vriendelijk en faciliterend moeten zijn naar de cliënten toe. Dankzij de cliënten bestaat de bank, en niet omgekeerd. 

Met betrekking tot girale betalingen of overmakingen dat wordt aangemoedigd, zegt Soekhlall daarvoor begrip te kunnen opbrengen, maar de mogelijkheid voor cash transacties of betalingen moet blijven bestaan. De behoefte daartoe bestaat nog steeds en er zijn nog genoeg mensen die cashbetalingen eisen. Ondernemers moeten contant geld kunnen opnemen zonder dat ze oneigenlijk hoge bankkosten in rekening worden gebracht. Ook bij overmakingen naar het buitenland kost het ondernemers een hoop geld, en duurt het notabene nog ook zo lang voordat het geld daadwerkelijk wordt overgemaakt. Bij zaken doen is dit erg lastig en kom je als ondernemer onbetrouwbaar over bij jouw zakenrelatie.

De AKMOS-voorzitter brengt in herinnering, dat toen tijdens de vorige regering de kasreserves werden “geplunderd”, het een haartje had gescheeld dat er een “bankrun” zou ontstaan. Er werden snel maatregelen getroffen, maar de “plundering” van de kasreserves heeft wel gemaakt, dat mensen hun geld thuis hebben gezet. Nu het geld terug naar de bank wordt gebracht, moet men allerlei verklaringen van herkomst van het geld overleggen. Soekhlall kan de logica hierachter niet goed begrijpen. Voor ondernemers ontbreekt het bij het doen van bankzaken tegenwoordig aan klantgerichtheid en klantvriendelijkheid. 

Een ondernemer die niet bij naam genoemd wenst te worden zegt aan Dagblad Suriname het absoluut niet mee eens te zijn met de hoge bankkosten bij contante US$ opname. “Eerst was het bij het storten van geld, en nadat men tam-tam heeft gemaakt, is het nu met contante opname. Toen ik mijn geld bij de bank heb ondergebracht heeft niemand mij dit verteld. Dit is echt onkan! “, aldus de ondernemer op boze toon. Niemand gaat zijn geld nu bij de bank storten. Mensen gaan noodgedwongen hun geld thuis “onder de matras” houden, met alle mogelijke negatieve gevolgen van dien.

SS 

error: Kopiëren mag niet!