Extra veel aandacht voor klimaat-top vanuit Suriname

De laatste tijd is duidelijk geworden, dat er extra veel aandacht wordt gegeven aan de komende COP26 Klimaattop van de Verenigde Naties in Schotland, Verenigd Koninkrijk. President Chandrikapersad Santokhi stond in zijn toespraak voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties stil bij het belang van klimaatverandering en het vergoeden van groene landen. Eerder was ook de Guyanese vicepresident Bharrat Jagdeo in ons land om een gezamenlijke strategie voor te bereiden. Ook in Caricom verband is deze kwestie besproken.

Oproep president

President Santokhi zei onder andere in zijn toespraak voor de Algemene Vergadering van de VN: “Klimaatverandering blijft een serieuze uitdaging en een existentiële bedreiging, die de aandacht van ons allemaal vereist. In de afgelopen maanden zijn we getuige geweest van de wereldwijde impact, zoals dodelijke overstromingen, wijdverbreide bosbranden en aanzienlijke stijgingen van de mondiale temperatuur. Geen enkel land of regio bleef gespaard van zijn woede! In het geval van mijn land, Suriname, en de landen met laaggelegen kustgebieden, zetten we ons in om de klimaatverandering te bestrijden, omdat we bijzonder kwetsbaar zijn, hoewel we het minst hebben bijgedragen aan dit probleem. Suriname is een land met een hoog bos en weinig ontbossing, met een bosbedekking van circa 93%.”

Uitvoerbare toezeggingen 

President Santokhi stelde ook: “Suriname draagt ​​in belangrijke mate bij aan de mitigatie van de effecten van klimaatverandering. Wij zijn een van de weinige landen met een negatieve rating voor koolstofdioxide ter wereld.Toch profiteren we niet ten volle van mondiale regelingen die samenhangen met goed bosbeheer. De tijd is gekomen om de unieke uitdagingen te erkennen waarmee de ontwikkelingslanden met veel bossen en weinig ontbossing worden geconfronteerd, en om hun eerlijke toegang tot klimaatfinanciering te verbeteren en te maximaliseren. Terwijl we ons voorbereiden op COP26, begin november van dit jaar, in Glasgow, moeten we in gedachten houden dat nobele idealen, met sterke politieke verplichtingen, niet veel betekenen, zo niet ondersteund, met nieuwe financiële middelen. COP26 moet daarom leiden tot ambitieuze en uitvoerbare toezeggingen.”

Ontwikkelingslanden steunen 

Het staatshoofd riep de ontwikkelde landen op om zich opnieuw te committeren aan de 100 miljard Amerikaanse dollar per jaar, om ontwikkelingslanden te steunen, zoals overeengekomen in de Overeenkomst van Parijs van 2015. “In dit verband benadruk ik het belang van de Amazon Cooperation Treaty Organization (ACTO) en de noodzaak om haar activiteiten te ondersteunen die gericht zijn op de bescherming van het Amazone-regenwoud en zijn biodiversiteit.”

Carbon-Negatief land 

Suriname is een van de drie carbon negatieve landen in de wereld.  Ons land absorbeert meer broeikasgassen dan het uitstoot. Daarmee is Suriname een van de drie landen ter wereld die carbon negatief is. De twee andere landen zijn Bhutan, in Azie, en Panama in Centraal-Amerika. Ons land is ook nog steeds het groenste land in de wereld. 93 procent van het Surinaamse oppervlak is bedekt met groen bos. 

Klimaattop 

Over twee maanden zal COP26, de VN-klimaattop 2021, worden gehouden. Het Verenigd Koninkrijk is gastland van de 26e Climate Change Conference of Parties (COP26) van de Verenigde Naties in Glasgow, Schotland, van 31 oktober tot 12 november. Het is de deadline voor regeringen om hun plannen te presenteren om de uitstoot van CO2 in het komende cruciale decennium te verminderen.

De in 2015 gesloten VN-overeenkomst van Parijs is zeer ambitieus. De doelstelling van Parijs om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 °C boven het pre-industriële niveau is dat zeker. Maar, daar is er ook een hele goede reden voor. De wereldwijde gemiddelde temperatuur ligt volgens de Wereld Meteorologische Organisatie al 1,2 °C boven het pre-industriële niveau. Tel daarbij op dat de temperaturen met ongeveer 0,2-0,25 °C per decennium stijgen, dan steekt het gevaar al snel de kop op. In het beste geval heeft de wereld nog twee decennia te gaan; in het slechtste geval minder dan één.

Onlangs hebben Suriname en Guyana bekend gemaakt dat het klimaatbeleid op elkaar wordt afgestemd. De twee landen bereiden zich zodoende op de aanstaande klimaattop van de VN in Schotland.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: