VPP vindt aan te kopen areaal door LVV onbegrijpelijk

De Vereniging van Padiproducenten (VPP) vindt de voorgenomen aankoop door het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV)  van een areaal groot 1.333 hectare aan de rechteroever van de Nickerierivier voor zaaizaad productie onbegrijpelijk. Het areaal zou niet geschikt zijn voor zaaizaad productie vanwege het ontbreken van de nodige infrastructuur. Bovendien is er geen onderzoek verricht om na te gaan of  bodem geschikt is voor zaaizaad productie.

Het geld dat met de aankoop gemoeid zal gaan, wordt liever geïnvesteerd in het rijstonderzoekcentrum ADRON.  Het rijstonderzoekscentrum zit sinds enige tijd zonder directeur, beschikt niet over machines en 80 arbeiders lopen er doelloos bij. Het ontwikkelen van rijstrassen en het produceren van zaaizaad zijn de voornaamste taken van ADRON. Aan deze twee zaken heeft de Surinaamse rijstsector thans grote behoefte aan. 

Kritiek op beleid

Brahmdew Rambhadarat, voorzitter van de VPP (zie foto top), bekritiseert het beleid van minister Pramanand Sewdien van LVV naar de rijstsector toe. Volgens hem heeft de minister totaal geen verstand van de rijstsector. Het zijn de boeren die risico’s nemen en in de modder ploeteren om de padiproduktie op gang te houden. De minister zou meer aandacht moeten geven aan de problemen van de boeren.

In plaats daarvan wordt een beleid gevoerd waarbij vrienden en toppers van de partij waartoe de minister behoort worden bevoordeeld. Hij noemt de Prins Bernhard Polder, waar de 700 hectare aan areaal ondertussen na een juridisch proces terug is in de boezem van de staat. Dit areaal is vanwege de aanwezige infrastructuur en bodemkwaliteit ideaal voor het telen van zaaizaad.

Volgens Rambhadarat heeft de LVV-minister echter grote delen van de Prins Bernhard Polder weggegeven aan politieke vrienden om er rijst te verbouwen. Voor de ADRON is 60 hectare gereserveerd voor zaaizaad productie. De VPP-voorzitter zegt dat het telen van zaaizaad en het verbouwen van padi niet samen gaan. Voor het telen van zaaizaad zijn strenge eisen waaraan voldaan dient te worden.

Met betrekking tot zaaizaad productie op het door LVV aan te kopen areaal aan de rechteroever van de Nikerierivier zegt Rambhadarat, dat deze bij eventueel geschikte bodemkwaliteit pas over 5 tot 6 jaar een feit zou zijn. Ondertussen moeten vele padiboeren het doen met de kwalitatief mindere zaaizaad uit Guyana. Die zaaizaad bestempelt de VPP-voorzitter als vogelzaad.

SS

(Noot redactie: Inmiddels heeft LVV-bewindsman Sewdien maandag laten weten, dat er (nog) geen land is aangekocht door de regering: https://www.dbsuriname.com/2021/09/20/minister-sewdien-geen-aankoop-landbouwareaal-lvv/.)

error: Kopiëren mag niet!