Voormalig presidentsvrouwe Hilda Ramdat Misier-Dewanchand overleden

‘Achter iedere sterke man, staat een nog sterkere vrouw’.

De voormalige presidentsvrouwe Hilda Ramdat Misier-Dewanchand is niet meer. Zij werd 96 jaar. Hilda Ramdat Misier-Dewanchand was de echtgenote van voormalig waarnemend president van de Republiek Suriname Fred Ramdat Misier. Hij was president van ons land tussen 1982-1988.

Dienstbaar leven

Hilda Ramdat Misier werd geboren op 20 december 1924. Haar ouders kwamen uit India. Haar vader was een contractant uit Punjab en haar moeder kwam uit Uttar Pradesh. Zij is de eerste generatie die in Suriname is geboren en was daar ook trots op. Een trotse Surinaamse in hart en nieren en een echt familiemens.

Door de jaren heen heeft Hilda Ramdat Misier zich verdienstelijk gemaakt voor de samenleving. Zij was actief in een aantal sociale instellingen. Ze was een van de oprichters van de Surinaamse Kanker Stichting en was lid van de Inner Wheel. Verder was zij ook de initiatiefneemster voor het borstbeeld van mr. Ramdat Misier voor het Kantongerecht.

In een gesprek met Dagblad Suriname in 2014 noemde zij als hoogtepunt in haar leven, toen ze mr. Fred Ramdat Misier ontmoette in 1947 met wie ze in 1953 trouwde. Ze gaf aan, dat een ieder hardwerkend en eerlijk moet zijn en zich dienstbaar moet opstellen voor land, ook al zijn het soms moeilijke tijden. Bij de onthulling van het borstbeeld van Fred Ramdat Misier prees toenmalig parlementarier en de huidige president Chandrikapersad Santokhi de weduwe met een versterkte variant van een bekend citaat met de woorden ‘Achter iedere sterke man, staat een nog sterkere vrouw’. 

Grote zoon van Suriname

Mr. Lachmipersad Frederik Ramdat Misier werd geboren op 28 oktober 1926 en overleed op 25 juni 2004 op 77-jarige leeftijd. Hij werd met staatseer gecremeerd.

Tijdens zijn welbesteed leven heeft hij veel belangrijke functies bekleed, waaronder die van waarnemend president van de Republiek Suriname, Kantonrechter, president van het Hof van Justitie en President van de Republiek. Fred Ramdat Misier was ook docent aan de Anton de Kom Universiteit van Suriname en schreef verschillende wetenschappelijke verhandelingen. Ramdat Misier studeerde rechten aan de toenmalige Rechtsschool in Paramaribo en rondde zijn studie aan de Universiteit van Utrecht af met als specialisatie Nederlands recht.

Na zijn benoeming tot rechter richtte hij het Instituut voor Kosteloze Rechtsbijstand op, waar hij zelf een aantal jaren leiding aan heeft gegeven. Ramdat Misier was voorzitter van het bestuur van het Cultureel Centrum Suriname en voor zijn inspanningen om het culturele werk, vooral in Nickerie, te bevorderen en een waardige plaats in de samenleving te geven, kreeg hij een hoge onderscheiding van de Surinaams/Nederlandse Commissie Culturele Samenwerking.

Hij werd op 8 februari 1982 benoemd tot waarnemend president van de Republiek Suriname, welk ambt hij tot 1988 heeft uitgeoefend. Volgens de Grondwet dient de Hofpresident de bevoegdheden van de president van het land over te nemen indien het ambt vacant is. 

error: Kopiëren mag niet!