Uit het dagboek van een consument -Geldklopperij viert hoogtij

Tijdens een educatieve tocht van Paramaribo naar Albina met tussenstops in Commewijne heb ik de hoofdstad en de bezochte districten met elkaar vergeleken. Bij het oprijden van de Bosjebrug die Paramaribo met Meerzorg verbindt, kwam het gesprek met mijn gezelschap op de staat waarin de oeververbinding zich bevindt.

Inspectie en onderhoud

Een docent sprak haar bezorgdheid uit over het onderhoud van de brug, die 21 jaar geleden in gebruik werd genomen. En zover zij en de mede inzittenden het weten, is er nooit een grondige onderhoudsbeurt gegeven aan de constructie die de ontwikkeling van Commewijne in versnelling heeft gebracht. Het gezelschap vroeg zich af of er wel visuele en technische inspecties worden uitgevoerd. Gewezen werd op, onderhoud en preventieve maatregelen voor de verlenging de levensduur.

Wisselgeld 

De een zijn nood is de ander zijn brood. Handelaren en dienstverleners worden rijk van de crises die het land pijn doen. Onderweg benutte ik een pitstop om mijn benen te strekken. Stapte een supermarkt binnen om er een kijkje te nemen. Liet mij verleiden en kocht een flesje water en een versnapering. Bij de afrekening werden mij twee bubblegum als wisselgeld gegeven. Daar ik in de stad dagelijks met dit handelsfoefje wordt geconfronteerd, stond ik erop mijn twee SRD in contanten te krijgen. Daar het niet kon, liet ik mijn inkopen maar staan bij de kassa. In mijn kinderjaren gingen deze fel gekleurde zoete balletjes, die toen groter waren voor een cent over de toonbank.  

Handel dieven

Dit voorval bracht het onderwerp van gesprek op de handelssector. Suriname heeft een importeconomie. Het is publiek geheim, dat de handel de enige sector is die bloeit in tijden van economische crisis, Covid-19 destructie en andere plagen. KKF (Kamer van Koophandel en Fabrieken) stelt wat fabrieken betreft weinig of niets voor. Bedrijvig Suriname investeert niet in productie bedrijven. Niet belemmerd door maatregelen van de overheid worden producten van de laagste kwaliteit voor weinig geld ingekocht, onder gefactureerd en met woekerwinsten verkocht. De handel slokt het inkomen en vermogen van de consument meedogenloos op. De consument kwijnt, de handel triomfeert.

Schroot

Genietend van het natuurschoon dat ons voorbij schoot, ging het onderhoud over koetjes en kalfjes totdat wij bij de Cotticabrug aankwamen. De brug is er niet om over naar huis te schrijven. De oprit is verzakt en er ligt water ondanks het niet heeft geregend. Het verroest ijzer doet de brug lijken op schroot. Een leek kan men blote ogen zien dat er veel fout is aan de constructie. 

De zwarte markt

In Paramaribo heeft haast iedereen het over de stijgende prijzen voor goederen en diensten. ‘A libi kon tranga no’ wordt van alle kanten gehoord. In Albina, wordt er niet geklaagd over financiële nood. In het grensstadje wordt er grof geld verdiend. De SRD is ondergeschikt aan de Euro. Er bestaat een druk personenverkeer tussen Albina en Saint Laurent aan de andere oever. De illegale handel in goederen, producten, goud en andere contrabande zijn aan de orde van de dag. Om niet te spreken van drugs- en mensensmokkel.

Kwalijke zaken

De zwarte economie leeft door de benarde tijden waarin Suriname verkeert op. De ondergrondse beweging houdt de economie enigszins overeind. Deviezenhandel, drugshandel, mensensmokkel, crisiswinsten, geldklopperij en andere kwalijke zaken vieren ook in Albina hoogtij.

HD

error: Kopiëren mag niet!