Kustwacht doet Passage Excercise met Amerikaanse marineschip Burlington

De Surinaamse Kustwachtschepen P101 ‘RUTU’ en P102 ‘DYAMANTIE’ hebben zondag 19 september samen met het Amerikaans marineschip USNS Burlington een Passage Exercise (PASSEX) uitgevoerd. Het is een oefening waarin beide landen hun organisatiestructuur op elkaar instellen om in tijden van humanitaire nood of oorlog, snel en gemakkelijk met elkaar te kunnen communiceren en samen te werken in maritieme operaties. 

Deze PASSEX vond plaats in dat deel van de Atlantische Oceaan dat tot Surinaamse territoriale wateren behoort, op ruim 20 – 25 zeemijlen afstand vanuit de Kustwacht Basis, wat ongeveer twee uur varen is met een gemiddeld snelheid van 15 – 16 knopen.

Minister Bronto Somohardjo van Binnenlandse Zaken, onder wie de Kustwacht ressorteert, kreeg de uitnodiging van de Amerikaanse ambassadrice Karen Lynn Williams voor een rondleiding op het Amerikaanse schip. “Je ziet dat er heel veel interesse is in Suriname. Natuurlijk ook door het vinden van olie en gas. De band tussen Suriname en Amerika is hierdoor alleen maar verstevigd,” benadrukte de minister. Behalve dat hij onder de indruk was van de USNS Burlington, heeft hij ook diepe respect en waardering voor de eigen Kustwacht, aldus de Communicatie Dienst Suriname in een maandag uitgebracht persbericht.

Minister Somohardjo heeft van dichtbij meegemaakt hoe immens groot het werkterrein van de Kustwacht is dat ze moet controleren en beschermen en dat daarvoor meer middelen nodig zijn. Hij is ervan overtuigd dat de regering Santokhi-Brunswijk er alles aan zal doen om de Kustwacht up te graden.

Tot het gezelschap die een rondleiding kreeg op het Amerikaans marineschip waren ook BiZa-directeur Mohamed Nasier Eskak en Luitenant-Kolonel Franklin Blokland (Commandant Surinaamse Marine), Majoor Ricardo Partoredjo (Commandant Technische afdeling Surinaamse Marine), Virginia Pawirodihardjo (Hoofd Training Kustwacht) en de kapiteins Serino Lont en Dion Partoredjo van de Kustwacht. 

Burlington is een snel expeditieschip van de Speerpuntklasse (EPF). Dit type schepen biedt een efficiënt, lichtgewicht en veelzijdig vermogen om soldaten en matrozen te ondersteunen in het verantwoordelijkheidsgebied van het U.S. Southern Command (SOUTHCOM). De USNS Burlington kan worden geconfigureerd om met hoge snelheden tot een element ter grootte van een bataljon (tot 1.000 manschappen) of tot 600 ton vracht te vervoeren. Het schip is net terug van Trinidad & Tobago en was daarvoor op een missie voor humanitaire hulp en rampenbestrijding na de aardbeving van 14 augustus op Haïti. 

Het schip vaart nu richting Curaçao. De USNS Burlington en zijn bemanning hebben de taak om soldaten en matrozen te ondersteunen in het verantwoordelijkheidsgebied van het U.S. Southern Command.

error: Kopiëren mag niet!