CELAC-lidlanden roepen, in navolging van Suriname, op tot gemeenschappelijk belang

Lidlanden van de Community of Latin-American and Caribbean States (CELAC) hebben zaterdag tijdens de 6e CELAC-top in Mexico-Stad een oproep gedaan tot gemeenschappelijk belang 

Een van die landen is Cuba, dat in deze moeilijke Covid-19-pandemie haar steun als land heeft betuigd. De president van Cuba, Miguel Díaz-Canel, zei dat het eiland vaccins beschikbaar heeft voor landen die daarvoor interesse tonen, zo meldt de Communicatie Dienst Suriname.

De Ecuadoraanse president Guillermo Lasso zei in zijn toespraak op de top, dat de Europeanen na de Tweede Wereldoorlog harde lessen hebben geleerd. Ze hebben ondanks verschillende achtergronden economische banden gevormd. “Als wij als CELAC hetzelfde zouden doen, zouden we ongekende voordelen eruit halen. Ecuador wil zowel op economisch als politiek gebied samenwerken.” Lasso zei ook, dat het publiek eerst volgt en daarna zullen de politieke banden worden versterkt.  

Juan Orlando Hernández, president van Honduras, onderstreepte de grote overstroming in 2020 en de $ 2.2 miljard schade door Covid-19. “We zijn niet verantwoordelijk voor klimaatverandering, maar we zijn in gevaar’, zei Hernández. Hij deelde ook de mening van Suriname, dat er zware maatregelen komen om drugs doorvoer in te dammen. 

Voor Paraguay is democratie het enige pad naar succes. “Er zijn weinig vaccins beschikbaar. Het is nu noodzakelijk alle bronnen aan te spreken om solidair met elkaar te zijn zodat de effecten van deze Covid-19-pandemie kunnen mitigeren”, sprak de president van Paraguay, Mario Abdo Benítez. Ook Paraguay gaf de noodzaak aan om op de komende klimaattop COP 26 in Glasgow, Schotland, aan te dringen op  meer ondersteuning, en dat er vooral uitvoering komt van gemaakte afspraken.

Het staatshoofd van Peru, Pedro Castillo, kwam met de welhaast tot cliché verworden uitspraak, dat Covid-19 hier is om te blijven. Er zal volgens hem een gezamenlijke actie ondernomen moeten worden om concrete doelen te stellen en om internationaal kapitaal beschikbaar te stellen om economieën die stil liggen tijdens en door Covid-19 weer op te starten. “Emancipatie van armoede is geen lokaal, maar een internationaal vraagstuk voor collectieve aanpak”, aldus de president van Peru.

error: Kopiëren mag niet!