President Santokhi: “We gaan niet alleen voor klassieke samenwerking met bevriende naties”

President Chandrikapersad Santokhi zal zaterdag de 6e Summit van de CELAC (Community of Latin-American and Caribbean States) bijwonen in Mexico. Dat is een staatshoofden conferentie van het Caribisch gebied en Latijns-Amerika. 

Het staatshoofd geeft aan dat er heel wat uitdagingen zijn in de regio. “Regionale integratie is van eminent belang. Er zijn nog heel wat barrières in de regionale samenwerking en Covid-19 is de afgelopen periode daar de voornaamste van geweest. Het heeft voor heel wat achteruitgang gezorgd, en we moeten nu de samenwerking weer op gang brengen”, zegt de president voor vertrek in gesprek met zijn voorlichtingsdienst.

Hij geeft aan, dat in CELAC-verband de mogelijkheden die er zijn, maximaal benut moeten worden. 

Daarnaast staat op het programma een bilateraal gesprek met president Andrés Manuel López Obrador van Mexico. De diplomatieke banden met Mexico zullen versterkt worden en er zal oprecht gekeken worden hoe Suriname en Mexico collectief kunnen werken op het gebied van investeringen, handel, uitwisseling van kennis en capaciteitsversterking. 

“Deze president gaat op een volwassen wijze goede, gestructureerde en duurzame samenwerkingen aan. Daarmee moet je resultaat zien te halen voor alle sectoren. Wij focussen ons niet alleen op de klassieke samenwerking, waarbij men alleen kijkt naar hoeveel geld je hebt binnengebracht”, aldus Santokhi.

Algemene Vergadering van de VN

Na Mexico reist de president vervolgens naar de VS om daar aanwezig te zijn bij de 76e Algemene Vergadering van de Verenigde Naties (VN). De Caribische leiders zullen via een virtuele meeting delibereren met president Joe Biden.

Klimaatverandering staat hoog op de agenda. “Wij behoren tot de top 10 bedreigde landen, maar we zorgen er ook voor dat de wereld voorzien wordt van zuurstof. Ons Amazone regenwoud levert een enorme bijdrage aan de zuurstofvoorziening. De vraagstelling luidt al volgt: Wat krijgen wij voor terug? Dit is een belangrijk issue”, aldus president Santokhi. “Het kapitaliseren van onze bossen is van eminent belang voor de economische ontwikkeling van Suriname.”

error: Kopiëren mag niet!