Dokter Chan Jon Chu: “Help je lichaam te vechten tegen Covid-19”

“Doe alles wat mogelijk is om je lichaam te helpen vechten tegen Covid-19”. Dat zei dokter Diana Chan Jon Chu tijdens de persconferentie van donderdag over de Covid-19 situatie in Suriname. Zij is lid van het thuis-isolatie team en is belast met de monitoring van deze groep Covid-patiënten. 

Chan Jon Chu gaf aan, dat isolatie begint vanaf het moment dat de dokter het advies gegeven heeft of als iemand zelf besluit de Covid-test te doen. Nadat iemand een Covid-test gedaan heeft, dient die direct naar huis te gaan en zich af te zonderen van anderen.

De arts benadrukte, dat sommige mensen na de test zich niet houden aan de instructies gegeven door de artsen en het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg, BOG. Zij gaan winkelen of op familiebezoek en bij aankomst thuis, krijgen ze te horen dat ze positief zijn. In die tussentijd hebben ze in al hun gedragingen, voordat ze het resultaat krijgen, de kans gehad om anderen te besmetten. Het advies is nog altijd volgens haar direct naar huis te gaan om ervoor te zorgen dat anderen niet in gevaar worden gebracht. Eenmaal thuis, dienen mensen binnenshuis zich te houden aan de regels van MoHaNa (mondkap op, handen wassen en de 1.5 meter afstand in acht nemen).

‘Geef je lichaam een weerstand boost”

Na het positief resultaat van de Covid-test, is er een aantal leefstijladviezen, aldus de arts Chan Jon Chu. Een Covid-patiënt moet ervoor zorgen dat het lichaam zelf kan vechten tegen Covid-19. De persoon moet het lichaam een ‘weerstand boost’ geven om te kunnen vechten tegen Covid. Een van de boosters is volgens de arts gezonde voeding. “Blijven eten! Ook al heb je geen eetlust, ook al zeg je ‘t eten smaakt naar niks, blijf eten. Als je twee tot drie dagen niet eet, omdat het eten niet lekker is, verzwakt je lichaam door tekort aan voeding. Blijven drinken, twee tot drie liter water per dag en veel fruit eten om de vitamines op die manier naar binnen te krijgen”, legde de arts uit.  

Daarnaast helpt in beweging blijven.“Doe wat lichte oefeningen, doe wat tuinwerk. Lig en zit niet de hele dag, want dat verzwakt het lichaam ook meer. Doe ademhalingsoefeningen, het advies voor mensen die ademhalingsproblemen hebben.” De arts benadrukte verder: “Vul je longen met lucht door diep in en uit te ademen. Ook twee keer per dag naar buiten gaan, tien tot vijftien minuten in de zon staan om frisse lucht naar binnen te krijgen. Het zonlicht op je lichaam zorgt ook voor boost van je weerstand.” 

Bij verslechtering van de situatie thuis adviseert Chan Jon Chu om direct contact op te nemen met de huisarts of de arts die de monitoring doet of het BOG bellen via 178. Een verslechtering moet snel opgepakt worden om de begeleiding in proces te brengen naar herstel. 

De arts benadrukte, dat de enige manieren om beschermd te blijven en een ziekenhuisopname te vermijden, is het blijven toepassen van de MoHANa-maatregelen en om zich te laten vaccineren.

error: Kopiëren mag niet!