AKMOS bezorgd over gebrek aan gemotiveerde arbeidskrachten

De Associatie van Kleine en Middelgrote Ondernemingen in Suriname (AKMOS) is erg bezorgd over het gebrek aan gemotiveerde en geschoolde arbeidskrachten. In de bouwwereld bijvoorbeeld is het tegenwoordig heel moeilijk om vakarbeiders te vinden. Ook in de landbouw blijven veldarbeiders weg. Over de hele linie is er sprake van gebrek aan goed gemotiveerde arbeidskrachten. 

Harry Soekhlal, AKMOS-voorzitter, zegt niet exact te weten waaraan dit ligt. “De algemene financieel economische situatie en de situatie als gevolg van Covid-19 zullen zeker hierin een rol spelen. Door de onzekerheid die is ontstaan zijn vele arbeidskrachten iets anders gaan doen. Je hebt arbeidskrachten die naar de ambtenarij zijn weggetrokken waar ze meer zekerheid hebben. Ook heb je krachten die één of ander eigen hossel zijn gaan doen. Dat ze daarbij misschien minder verdienen dan als ze voor een baas zouden werken, nemen ze voor lief. Tenminste hoeven ze geen fysieke arbeid te doen of zich zitten uit te sloven voor een baas, zo lijkt hun redenering te zijn.” 

Weinig gemotiveerd

De vele gokspel kantoren lijken ook een negatieve aantrekkingskracht te hebben op vele jonge arbeidskrachten. Men zit de hele dag rond deze gokspel kantoortjes te hangen in de hoop iets te winnen. In de bouwwereld zijn velen richting de goudvelden getrokken om meer te kunnen verdienen. Een volwas vakarbeider verdient tegenwoordig tussen de SRD 350 tot SRD 400 per dag. Toch is het heel moeilijk om goede vakarbeiders te vinden.

De AKMOS maakt zich zorgen over deze trend, omdat met de te verwachten toename van bedrijvigheid als gevolg van de ontwikkelingen in de olie- en gassector over 2 tot 3 jaar, straks geen arbeidskrachten te vinden zullen zijn. 

Het algemene imago dat fysieke arbeid iets minderwaardig is dient volgens Soeklal drastisch in positieve zin te veranderen. Er zou op dit stuk meer voorlichting gegeven moeten worden. Op school zou dit vraagstuk ook gerichter aandacht moeten krijgen. 

De AKMOS ziet het als heel positief dat vanuit het ministerie van Onderwijs stappen zijn ondernomen om scholieren en studenten reeds in een vroeg stadium bewuster te maken van de mogelijkheden om ook technische richtingen op te gaan. De effecten hiervan zullen echter pas over 5 tot 10 jaar te merken zijn. Het huidig probleem van tekort aan goed gemotiveerde arbeidskrachten baart ondernemers zorgen.

SS.               

error: Kopiëren mag niet!