Populaire straatveger Clifton uit Schilde, België, sterft onverwacht in Suriname

Schilde in rouw

Personeel en bestuurders van Schilde, een plaats en gemeente in de Belgische provincie Antwerpen met ruim 19.500 inwoners, reageren verslagen op het nieuws dat hun collega en medewerker Clifton Proeger (43) vorige week zaterdag onverwacht is overleden in zijn thuisland Suriname, zo bericht de krant Gazet van Antwerpen. 

De straatveger was nog geen twee jaar in dienst van de gemeente, maar maakte zich in die periode immens geliefd bij collega’s, handelaars en heel wat andere Schildenaren.

Bijzonder toegewijd, altijd vriendelijk en bereid om wie ook te helpen. Dat is de omschrijving die telkens terugkomt bij wie de straatveger gekend heeft. Sinds begin 2020 was hij in z’n oranje uniform – dat hij elke dag met trots aantrok – op pad door Schilde op jacht naar zwerfvuil.

Clifton had zes kinderen. Zijn echtgenote en minstens één dochter wonen nog in Suriname. 

“Het was die dochter die hem zijn eerste kleindochter had geschonken, maar door corona en het bijhorende reisverbod was het hem nog niet gelukt het baby’tje in zijn armen te sluiten. In augustus had Clifton eindelijk toch onbetaald verlof genomen om richting Suriname te vliegen.”, aldus zijn directe chef Koert Bastiaens tegenover de krant.

Hoewel hij volledig gevaccineerd was, heeft Clifton in Suriname blijkbaar toch corona opgelopen. Hij belandde in het ziekenhuis en overleed enkele dagen later.

Zijn collega’s en ook het gemeentebestuur zijn geschokt. “We hebben Clifton met het voltallige gemeentepersoneel onlangs nog letterlijk in de bloemen gezet omdat hij zo’n sociale fijne collega was”, zegt Mathias Segers, hoofd van de 54 werkmannen en -vrouwen van Schilde.

“Begin dit jaar hebben we geïnvesteerd in een grote, krachtige en wendbare zwerfvuilzuiger met benzinemotor. Dat was ‘zijn’ machine en daar was Clifton elke dag mee op ronde. Geen papiertje, blikje of ander storend element ontsnapte aan zijn aandacht. De stoep blonk opnieuw wanneer Clifton er gepasseerd was. Zijn werkijver en de manier hoe hij met de omgeving altijd vriendelijk communiceerde, strekken tot voorbeeld.”

“Op een dag vond hij een mobiele telefoon op een plek waarvan hij wist dat daar elke dag opnieuw hetzelfde oude dametje kwam zitten. Hij heeft het toestel te goeder trouw meegenomen, veilig bewaard, om het een dag later persoonlijk aan de eigenares, die hij niet persoonlijk kende, te overhandigen. De dame in kwestie stond versteld van zoveel goedheid en dienstbetoon.”Ter nagedachtenis heeft het gemeentebestuur van Schilde een digitaal rouwregister geopend.

error: Kopiëren mag niet!