Minister Ramdin voert werkoverleg met Guyanese vicepresident Jagdeo

Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) heeft dinsdag een werkoverleg gevoerd met vicepresident Bharrat Jagdeo van Guyana, zo meldt het ministerie.

Jagdeo was twee dagen in Suriname met een delegatie van ministers en experts op het gebied van natuurlijke hulpbronnen, in het bijzonder olie en gas, naar aanleiding van afspraken gemaakt tijdens de ontmoeting van president Chandrikapersad Santokhi en zijn ambtsgenoot Irfaan Ali in augustus.

Het werkoverleg op het ministerie van BIBIS had als doel praktische ervaringen te delen, informatie uit te wisselen omtrent mogelijke samenwerkingsprojecten alsook te discussiëren over de strategische richting van de ontwikkeling van West Suriname en Berbice in Oost Guyana.

De Surinaamse delegatie bestond uit de ministers van Natuurlijke Hulpbronnen, van Ruimtelijke Ordening en Milieu, van BIBIS en verder ondersteund door experts van het Nationaal Instituut voor Milieu en Ontwikkeling in Suriname (NIMOS), de Anton de Kom Universiteit van Suriname en Staatsolie NV.

Dit team van deskundigen boog zich over mogelijkheden om gezamenlijke projecten te ontwikkelen met betrekking tot mangrove aanplanten, carbon belasting en op het gebied van bosbeheer en -management. Deze zullen ter voorbereiding dienen van de VN Klimaattop (COP26) begin novemberin Schotland/

Verder is gesproken over strategische samenwerking om duurzame economische ontwikkeling in West Suriname en Oost Guyana mogelijk te maken op basis van gezamenlijke exploitatie van gasreserves. Hiertoe zal begin volgend jaar een trilaterale top worden gehouden in Suriname met Guyana en Brazilië. Op basis van de discussies zal mogelijk in het eerste kwartaal van 2022 een Memorandum of Understanding (MoU) voor dat doel worden overeengekomen.

Er zijn daarnaast afspraken gemaakt met betrekking tot de toespraken van de presidenten tijdens de staatshoofden-vergadering van de Community of Latin American and Caribbean States (CELAC) in Mexico-Stad, de Algemene Vergadering van de VN in New York en de klimaatconferentie in Glasgow.

error: Kopiëren mag niet!