Waarnemend-president Brunswijk ontmoet Cubaanse ambassadeur

Succesvolle Cubaanse artsen missie verdient continuïteit

Dat de Cubaanse artsen missie van de afgelopen jaren tot heden een succes is, behoeft volgens waarnemend-president Ronnie Brunswijk geen betoog. Dit is wederzijds duidelijk gemaakt tijdens een ontmoeting tussen Brunswijk en de Cubaanse ambassadeur Igor Azcuy Echter zijn zowel Suriname als Cuba het er over eens, dat de huidige overeenkomst aan evaluatie toe is. Hiertoe zijn reeds gevorderde gesprekken gaande tussen het ministerie van Volksgezondheid en Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking.

De waarnemend-president maakt zich zorgen over het vertrek van de laatste groep van 32 medische specialisten en gezondheidswerkers van Cuba uit Suriname. Deze vertrekken op 18 september en er is geen zicht  op wanneer de groep terugkeert. Eerder zijn al enkele Cubanen vertrokken uit Suriname.

Samen met het desbetreffende ministerie en de ambassade zal volgens Brunswijk het proces tot terugkeer van de artsen moeten worden bewerkstelligd. Ook de betalingsachterstand van Suriname aan Cuba zal volgens Brunswijk worden ingehaald.

Tijdens  de ontmoeting was ook aanwezig de directeur van de Medische Zending Suriname, Edwin Noordzee. Volgens de directeur is de afwezigheid van de Cubaanse artsen, vooral in het achterland maar ook in de stad, voelbaar. Er is volgens  hem een groot tekort aan artsen voor het binnenland.

Zowel de waarnemend-president als de ambassadeur hebben gewezen op de vriendschappelijke banden tussen beide landen. De relatie zal volgens hen in de komende periode verder uitgediept moeten worden. Brunswijk wil dat de kwestie rond de Cubaanse artsen zo snel  mogelijk wordt verholpen. Samen met alle belanghebbenden in de sector zal er een oplossing komen, aldus het Directoraat Volkscommunicatie van het Kabinet van de Vicepresident woensdag 8 september in een uitgebracht persbericht.

error: Kopiëren mag niet!