Rosebel-goudmijn van IAmGold bestormd door ‘oekemmang’

Zogenoemde oekemmang (porknokkers – kleinschalige goudzoekers) hebben woensdagmiddag 8 september na de blasting – wanneer met dynamiet gesteente wordt gebroken – een mijn in het concessiegebied van de Rosebel-goudmijn, van het Canadese goudmijnbedrijf IAmGold, inhet district Brokopondo bestormd.

Deze oekemmang zijn jongens die niet bij een vast porknokkerbedrijf werken, maar ronddwarrelen in het gebied op zoek naar het edelmetaal. Ze komen overal uit het land vandaan.

De jongens zorgen voor een onveilige situatie in de mijnen en daarenboven wordt het werkproces van het bedrijf verstoord, zegt een medewerker van het bedrijf. 

Ook het dorp Nieuw Koffiekamp ondervindt enorm veel last van deze situatie. “A soso spang ede anga deng man disi. Maar, a overheid e vertraag foe pak eng aan (“Is alleen maar hoofdpijn met deze jongens. De overheid draalt om het probleem op te lossen.”)”, aldus een bezorgde dorpsbewoner. 

error: Kopiëren mag niet!