Vakbeweging wil betere koopkrachtversterking

De gezamenlijke vakbeweging en de regering zetten maandagavond 6 september de onderhandelingen voort met betrekking tot de koopkrachtversterking van landsdienaren en de aan hen gelijkgestelden. Op het voorstel van de regering voor SRD 500 netto extra koopkrachtversterking, zal de vakbeweging een tegenvoorstel doen.

Armand Zunder, woordvoerder van de gezamenlijke vakbeweging, zegt dat de kwestie van aanpassing van de belastingschijven doorgeschoven wordt naar het tripartiet overlegorgaan. Daar zullen vakbeweging, de overheid en het bedrijfsleven zich buigen over de meer structurele maatregelen. Waar de bilaterale onderhandelingen zich thans op richten zijn de brandende zaken die direct verlichting moeten brengen in de koopkrachtpositie van de werkende klasse.

Het voorstel van de regering voor SRD 500 extra koopkrachtversterking zou een aanvulling moeten zijn op de bestaande SRD 1000 koopkrachttoelage die nu reeds aan landsdienaren en aan hen gelijkgestelden maandelijks wordt uitgekeerd. Zunder wil niet zeggen of de gezamenlijke vakbeweging al dan niet akkoord zal gaan met de SRD 500 als extra koopkrachtversterking.

Hij laat Dagblad Suriname wel weten, dat er ook andere vormen van koopkrachtversterking zijn die nu reeds genomen kunnen worden, zonder dat de input van het bedrijfsleven afgewacht hoeft te worden. Hij noemt onder meer een soort transporttoelage voor onderwijsgevenden. 

De regering heeft tijdens de onderhandelingen het afgelopen weekend ook voorgesteld een bedrag van SRD 9 miljoen beschikbaar te stellen ter dekking van de kosten voor labonderzoek. Nu moeten SZF-patienten extra betalen voor labonderzoek.

Gratis vervoer voor scholieren en studenten, en gratis babyvoeding vormen ook onderdeel van het aanbod van de regering. 

De gezamenlijke vakbeweging zal maandagavond bij de voortzetting van de onderhandelingen met tegenvoorstellen komen.
SS     

error: Kopiëren mag niet!