Wayana-organisatie Mulokot woont wereldwijd IUCN-milieucongres in Marseille ter bescherming dieren in het wild bij

De gevaarlijke toestand van de natuur op aarde zal worden blootgelegd nu de grootste organisatie voor de bescherming van de natuur vrijdag in de Franse stad Marseille is begonnen met een wereldwijd congres, in de hoop actie te ondernemen tegen de met elkaar verweven biodiversiteit en klimaatcrises in de wereld.

Meedogenloze vernietiging van habitats, niet-duurzame landbouw, mijnbouw en een opwarmende planeet zullen de discussies domineren op het congres van de International Union for the Conservation of Nature (IUCN) die duurt tot en met zaterdag 11 september.

Mulokot gaat op podia in op situatie van de natuur in Suriname

De Surinaamse Wayana organisatie Mulokot woont het congres bij en haar delegatie is aangekomen in Marseille. Mulokot is uitgenodigd om op verschillende podia haar verhaal te vertellen over de situatie in Suriname, gebruik van kwik, ontbossing, grondenrechten, gebiedsbescherming, samenwerking met lokale en internationale non-gouvernementele organisaties, alles zal besproken gaan worden, aldus de organisatie op haar Facebook-pagina.

“Naast onze voorzitter is ook Granman Ipomadi Pelenapin (Miep) mee met onze delegatie om ook zijn verhaal en ervaringen te vertellen. Was niet eenvoudig om hier te komen, naast de vele Covid-19 maatregelen is reizen via Frans Guyana en van daaruit rechtstreeks vliegen naar Parijs, voor Surinamers niet toegestaan. Maar, met behulp van de Franse ambassadeur, Antoine Joly, zijn we erin geslaagd. Nogmaals onze dank. Ook dank naar donoren Nia Tero en WWF France/Frans Guyana die dit mogelijk hebben gemaakt.”

“We staan ​​voor enorme uitdagingen. We zien het klimaat veranderen en onze samenlevingen enorm beïnvloeden. We zien de biodiversiteit verdwijnen en de Covid-pandemie treft onze economieën, onze families en onze gezondheid”, zei IUCN-chef Bruno Oberle in een toespraak voor de opening van de bijeenkomst in Marseille. “En we weten dat al deze uitdagingen met elkaar verbonden zijn en deze uitdagingen zijn gekoppeld aan ons menselijk gedrag.”

De Franse president Emmanuel Macron zei in een verklaring voorafgaand aan de IUCN-bijeenkomst, dat het doel is om “de natuur bovenaan de internationale prioriteiten te stellen”. “Omdat ons lot intrinsiek met elkaar verbonden is, planeet, klimaat, natuur en menselijke gemeenschappen.”

Macron zei, dat het congres de “eerste fundamenten” moet leggen voor een wereldwijde biodiversiteitsstrategie.

De internationale gemeenschap probeert zowel tussentijdse doelen voor dit decennium als langetermijndoelen voor 2050 te formuleren.

Eerdere IUCN-congressen hebben de weg vrijgemaakt voor wereldwijde verdragen over biodiversiteit en de internationale handel in bedreigde diersoorten.

Maar pogingen om de uitgebreide afname van het aantal en de diversiteit van dieren en planten een halt toe te roepen, hebben de vernietiging tot nu toe niet kunnen vertragen.

30 procent van de 138.374 soorten op aarde bedreigd met uitsterven

Van de 138.374 soorten op aarde is bijna 30 procent met uitsterven bedreigd. Door overbevissing dreigt 37 procent van 1200 haaien- en roggensoorten te verdwijnen. Dat is een derde meer dan zeven jaar geleden. Van de zoogdiersoorten kan ruim een kwart uitsterven en bij vogelsoorten is dat 12 procent.

De komodovaraan, die leeft op het Indonesische eiland Komodo en enkele andere eilanden, is op de rode lijst van bedreigde soorten geplaatst vanwege de klimaatverandering.

Met een aantal tonijnsoorten gaat het goede kant op, maar ruim een derde van de haaien- en roggensoorten dreigt uit te sterven, maakte de IUCN zaterdag bekend op haar congres in Marseille.

De negendaagse IUCN-bijeenkomst, die vrijdag werd geopend, bevat een update van de Rode Lijst van Bedreigde Soorten, waarbij wordt gemeten hoe dicht dier- en plantensoorten voor altijd verdwijnen.

Deskundigen hebben de afgelopen halve eeuw bijna 135.000 soorten beoordeeld en zo’n 30 procent wordt dus momenteel met uitsterven bedreigd, waarbij habitatverlies, overexploitatie en illegale handel het verlies veroorzaken.Grote katachtigen hebben bijvoorbeeld meer dan 90 procent van hun historische verspreidingsgebied en populatie verloren, met slechts 20.000 leeuwen, 7.000 cheeta’s, 4.000 tijgers en enkele tientallen Amoerpanters in het wild.

De bijeenkomst zal waarschijnlijk de boodschap overbrengen dat het beschermen van dieren in het wild absoluut noodzakelijk is voor het gezond functioneren van ecosystemen en voor de mensheid.

Verlies van biodiversiteit, klimaatverandering, vervuiling en ziekten die zich vanuit het wild verspreiden, zijn existentiële bedreigingen geworden die niet “op zichzelf kunnen worden begrepen of aangepakt”, zei de IUCN voorafgaand aan de bijeenkomst in een visieverklaring die werd onderschreven door haar 1.400 leden.

De moties die op tafel liggen zijn onder meer de bescherming van 80 procent van het Amazonegebied tegen 2025, de bestrijding van plastic in de oceanen, de bestrijding van wildlife crime en het voorkomen van pandemieën.

De IUCN zal ook, voor het eerst in haar zevenjarige geschiedenis, inheemse volkeren verwelkomen om hun kennis te delen over hoe de natuurlijke wereld het beste kan worden genezen als stemgerechtigde leden.

Oberle bedankte inheemse groepen voor het lidmaatschap van de IUCN en voor het meebrengen van een “schat aan ervaring” over hoe je een andere relatie met de planeet kunt hebben.

PK

error: Kopiëren mag niet!