“Mama zegt, er is geen geld meer voor de bus”

Bustarieven moordend voor scholieren 

“Ik ben schoolgaand, en ben in de examenklas. Maar ik kan straks niet meer naar school. Mama zegt er is geen geld meer voor de bus. Ik weet niet wat ik thuis ga doen.” Dit zegt een Mulo-leerling huiverig tegenover Dagblad Suriname. 

Tarieven zijn moordend 

“De tarieven zijn moordend. Met Covid is er ook extra gevaar. Wij leerlingen die moeten bussen tussen al die andere mensen, sommige wel en sommige zonder mond-neuskap, in de bus zitten om je heen, het is mooi en waar dat we veilig zijn op school, maar we zijn niet veilig in de bus of buiten school.”

Dit zegt een andere groep leerlingen tegenover Dagblad Suriname die anoniem wensen te blijven. “Wij leerlingen kunnen geen auto permitteren, zodat we veilig op school gaan, maar sommige leerkrachten komen wel veilig op school in auto’s. Zijn wij groep kinderen, die moeten bussen, geen mensen? Moeten wij dan dood stikken in dit land met Covid? Is dit eerlijk? Sommigen van de groep moeten ook vier bussen per dag nemen om naar school te komen. Hoe zit het daarmee, hoe gaat onze ouders het permitteren om per dag vier bussen te betalen en het wordt dan nog mooier als zij meerdere kinderen hebben die in een examenklas zitten”, aldus een leerling.

“De tarieven zijn verdubbeld. Maar, waar het geld vandaan moet komen kan niemand zeggen”, stelt een ander kind. 

Wij moeten nu lopen 

“Wij kunnen niet meer met de bus gaan. Mijn moeder zegt is te duur. Maar, wij houden van school dus wij moeten lopen nu.” Op de vraag of zij wat gegeten hebben geeft een der leerlingen aan: “Ja brood, maar dat was ‘s morgens.” Door de drastische stijging van de bustarieven zijn vooral leerlingen uit gezinnen die het minder breed hebben vooral de dupe. In gesprek met Dagblad Suriname delen ook universiteitsstudenten hun ernstige zorgen over de oplopende kosten van basisbenodigdheden.

Een groep studenten aan de Anton de Kom Universiteit vertelt: “Studeren in tijden van een pandemie en de financiële crisis is voor de meesten een grote uitdaging. Alles is bijna verdubbeld in prijs en zelfs meer. Dat zijn allemaal uitdagingen waarmee wij kampen. Met de hoge prijzen van haast alle essentiële zaken kunnen wij straks in ernstige problemen komen. Vooral zij die van buiten de stad komen. Het wordt ondragelijk.”

Sharman vraagt aandacht voor studenten 

Drs. Dew Sharman (VHP), vicevoorzitter van het parlement, vroeg onlangs ook aandacht voor studenten. De VHP-topper vroeg de regering ook om te kijken naar goedkopere huisvesting voor studenten, in het bijzonder voor degenen die niet uit Paramaribo afkomstig zijn. “We hebben maar een universiteit. De Anton de Kom Universiteit van Suriname. Daar moeten alle studenten van zowel Sipaliwini, Brokopondo, Para en de districten aan de kust, onderwijs volgen. Doordat de prijzen van vooral huisvesting, dermate hoog zijn, bestaat de kans dat studenten afhaken. Indien dat gebeurt zal dat op den duur ernstige gevolgen hebben voor het hoger kader van ons land”, aldus Sharman.

error: Kopiëren mag niet!